Mihajlovićeva: Deset miliona dinara za pomoć sigurnim kućama

Category: Mediji i mi

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas ugovore o realizaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja – pomoći sigurnim kućama, sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave ovom oblašću.

U budžetu ministarstva za 2017. opredeljeno je 10 miliona dinara za podršku projektima socijalnog stanovanja.

„Ove godine odlučili smo da novac dobiju organizacije koje se bave samo sigurnim kućama jer želimo da borbu protiv nasilja nad ženama podignemo na još viši nivo. Cilj ovog konkursa bio je da doprinesemo poboljšanju uslova stanovanja u sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, ali i da jasno kažemo da je dosta nasilja nad ženama“, izjavila je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je dodala da će kroz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biti rekonstruisano 10 sigurnih kuća.

„Podrška i pomoć koje žene žrtve nasilja dobijaju u sigurnim kućama je od nemerljivog značaja i zato je važno da podržimo njihov rad i obezbedimo odgovarajuće uslove za boravak u njima“, rekla je Mihajlovićeva, i istakla da je ovaj konkurs odličan primer saradnje državne uprave, lokalne samouprave i civilnog sektora.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, zahvalila je na podršci Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Do sada nismo imali ovakvu podršku i važno je da prepoznamo dobru volju koja iz ove inicijative proističe. Kroz ovaj projekat obezbedićemo da se žene koje su žrtve nasilja i njihova deca osećaju bolje, da sve ono što im se pruža bude na višem nivou i da one znaju da neko misli na njih“, izjavila je Stanojevićeva.

Dr Nada Padejski Šekerović, rukovodilac Sigurne kuće u Novom Sadu, istakla je da će se ovim projektom povećati i izgraditi pristupačnost sigurnim kućama svim ženama sa invaliditetom.

„Na taj način šaljemo poruku da su vrata socijalne zaštite otvorena svim ženama, bez obzira na invaliditet ili druge oblike poteškoća sa kojima se suočavaju“, dodala je Padejski Šekerović.

Share this post