Zatrudneti

Category: RAĐANJE, Savetovalište SEKS POZITIVNI CENTAR

„Čim je moj trudnički stomačić postao očigledan, iznad mojih nogu sa protezama (rečima izvanrednog prijatelja: „Kao maslina na čačkalici“), buljenje nepoznatih ljudi se povećalo, i po broju i po hostilnosti. Oni njihovu poruku jasno šalju: „Nisam mislio/mislila da je ovo imalo seks!“ i „Mili Bože, da li ona to donosi na svet još jedno kao što je ona?“

Canide M. Lee iz Ragged Magazine


Moj muž takođe ima invaliditet. On odbija da ima dete jer misli da ću početi da ga ignorišem. Šta da radim?

Pokušaj da razmisliš na momenat zašto se on oseća tako. Da li on misli da će tvoja ljubav prema njemu da se umanji? Da nećete više provoditi zajedno vreme? Da li ga njegov invaliditet čini zavisnim od tvoje asistencije i on se brine da nećeš voditi računa o njemu na isti način ukoliko bude beba u toj priči. Zašto ne probaš da popričaš sa njim o nekim od ovih stvari? Imati dete ne znači da će vaša veza posrnuti; umesto toga, ona će se proširiti obuhvatajući dete koje ste zajedno doneli na svet. Kao roditelji, oboje – ne samo ti kao majka – posvetićete vreme vašoj bebi. Nekad ćeš to biti ti i beba, nekad će biti on i beba, a ponekad bićete zajedno kao porodica i biće dovoljno ljubavi koja će kružiti između vas!

Joytti Savla, savetnica kaže: „Ono što će ti zaista pomoći čak i kad zatrudniš je razumevanje različitih stadijuma trudnoće (i šta će biti potrebno nakon rođenja tvog deteta). Nakon što oboje shvatite promene, bićete u mogućnosti da shvatite podršku koju ćete trebati. Onda možete da organizujete potrebnu podršku. Na primer, možda kućna asistentkinja može vam pomoći oko novorođenčeta, ili personalni/lna asitent/kinja za tvog muža ako si ti njegova primarna asistentkinja. Diskusija o vašem problemu sa savetnikom/savetnicom takođe će neizmerno pomoći.“

Roditelji mog muža misle da ću preneti svoj invaliditet na moju bebu, stoga ne treba da zatrudnim.

Imati ili ne imati dete? Ovo je velika odluka koju ti i tvoj suprug treba da donesete zajedno, uzimajući u obzir faktore koje bilo koji par treba da uzme u obzir u ovoj fazi – i onda odlučiti.

Kao i tvoja tazbina, i vi možete verovati da „invaliditet donosi invaliditet“ – ali ovo je istina samo za neke određene invaliditete. Nije svaki invaliditet genetski uslovljen ili nasledan – prenosiv sa jedne generacije na drugu. Na primer, poliomijelitis, retinalna degeneracija, bipolarni poremećaj, sekundarna infekcija srednjeg uva nisu genetski uslovljeni, dok genetski senzorni nervni gubitak sluha, retinitis pigmentosa, talasemija, mogu biti nasledne. Međutim, čak i sa genetski uslovljenim invaliditetom, ne postoji garancija da će invaliditet biti prenesen na vaše potomke. Ponekad se invaliditet  ispoljava kod jednog ili svih potomaka u sledećoj generaciji, a ponekad preskoči generacije.

Majke bez invaliditeta takođe mogu imati potomka s invaliditetom – pogledaj ovaj blog kao primer – i vi ste s jednakim rizikom kao i oni ako tvoj invaliditet nije genetski uslovljen. Ako ste spremni da se nosite sa odgovornošću koje nosi beba, ne dozvolite da vas tuđe predrasude stopiraju da to uradite.

Imajte na umu veliko pitanje dok razmišljate o tome. Ako postoji verovatnoća da vaš invaliditet može biti prenesen na vaše dete, da li je to dovoljan razlog da nikad ne zatrudniš ili da imate dete?

Mogu li zatrudneti čak i ako imam invalidite?

Da, možeš. Začeće je isto i za osobe s invaliditetom i za osobe bez invaliditeta – kada imaš vaginalni seks (pogledajte prevod Seks sa drugima) sa svojim partnerom bez kontracepcije (pogledajte prevod Sigurni seks). Za neke, to se može brzo desiti, dok za druge to može potrajati mesecima.

Invaliditet ne utiče direktno na mogućnost začeća, ali neki lekovi koji se uzimaju za određene mentalne poremećaje ili invaliditete smanjuju seksualne želje (pogledajte prevod Biti seksualna). Takođe, neki motorni invaliditeti ili poremećaji kao što je vaginismus može seks da čini teškim i bolnim (pogledajte prevod Seks sa drugima).

Zdravstveni faktori koji utiču na sposobnost žena da zatrudne, bez obzira na status invalidnosti, uključuju: gojaznost ili neuhranjenost, nizak hemoglobin. Najbolje se pozabaviti time ako planiraš da zatrudniš. Poseti doktora/doktoricu koji/a te može posavetovati oko bilo koje specifične zdravstvene potrebe koju možda imaš.

Postoje mnogi razlozi zašto ženama – sa ili bez invaliditeta – može biti teško da zatrudne. Ako se nalaziš u ovoj situaciji, ne gubi nadu. Ponekad je to izlečivo, ali čak i ako nije, ne misli da manje vrediš. Društvena stigma i pritisak tvoje zajednice može te navesti da misliš kako ukoliko ne možeš da postaneš majka, da ti nisi dovoljno  „žena“. Ovo nije istina. Zapamti, usvajanje deteta je uvek u opciji (pogledajte prevod Usvajanje deteta).

Postoji li pravo vreme za začeće?

Tehnički govoreći, možeš zatrudneti čim ti počnu menstruacije (prevod Upravljanje menstruacijom), što može biti već sa 9 godina! Međutim, u tim godinama nisi spremna da preuzmeš odgovornosti koje donosi dete – fizički ili emocionalno. Sa početkom menstruacije, počinje i serija (pogledajte prevod Poznavanje svog tela) promena u tvom telu, koje se uglavnom završe do 18 godine. Tada je tvoje telo spremno da bezbedno začne i ti si bolje psihološki pripremljena za dete.

Mnoge žene zatrudne između 20 do 30 godina, što se obično smatra „pravim vremenom“. S obzirom na biološka ograničenja, pravo vreme generalno zavisi od toga kada si spremna da postaneš roditelj, tvojih profesionalnih i ličnih ciljeva, finansijskih razmatranja i tako dalje. Sve više i više žena začnu u njihovim kasnim 30-im i 40-im godinama.

Ako želiš da imaš dete u tvojim 40-im, postoje faktori koje treba da razmotriš. Kako stariš, može biti teže da ostaneš u drugom stanju i brineš o detetu. Porođaj može biti komlikovaniji i postoje veće šanse da razviješ stanja kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak – pre ili tokom trudnoće.  U najgorem slučaju, može postojati povećana šansa da tvoja beba ima fizički ili mentalni invaliditet ili da bude mrtvorođenče.

Takođe mogla bi da uzmeš u obzir i biološki sat svog partnera. Muška plodnost je generalno veoma visoka sve do 30-ih. Do 50 godina starosti, oko trećine muškaraca doživiće pad u broju proizvedene sperme. Međutim, dve trećine muškaraca neće doživeti nikakav gubitak plodnosti dok su čak i mnogo stariji od toga.

Stoga zapamti, postoje samo mogućnosti. Možeš biti izuzetak i doneti na svet zdravu bebu sa 15, ili čak sa 50 godina. U osnovi ti si plodna i sposobna da zatrudniš čim ti počne menstruacija pa sve do menopauze (kada menstruacija prestaje). Ti moraš da odlučiš koje je „pravo vreme“ za tebe da imaš bebu.

Originalni tekst pripisuje se zajedničkoj inicijativi od strane Crea-ePoint of View
Link do originalnog teksta na engleskom: Getting pregnant
Prevela: Vanja Orlović

Share this post