Briga o detetu

Category: RAĐANJE, Savetovalište SEKS POZITIVNI CENTAR

“Svaka majka i dete razvijaju njihov vlastiti jezik komunikacije, jedno sa drugim. Imam oštećenje vida, ali dok moj sin nije propričao, mogao mi je reći na njemu svojstven način ono šta želi.“

Neha Pavaskar, 36, žena s oštećenjem vida


Potrebno mi je mnogo asistencije kako bih brinula o svom detetu, da se jedva osećam kao majka.

Novorođenče zahteva konstantnu pažnju i negu i ako se stim nosi sama, to može biti zamorno za svaku novu majku. Bez obzira na invaliditet, skoro sve majke se oslanjaju na svoje porodice, prijatelje, komšije ili kućne radnike/radnice.

Ako tvoj invaliditet znači da ti je potrebna asistencija za tvoj dnevni rad, verovatno ćeš trebati i asistenciju i u vezi bebinih dnevnih potreba. Na primer, novorođenčad treba često hraniti i presvlačiti i ako se često zamaraš, imaš ograničenu mobilnost gornjih ekstremiteta, ili invaliditet koji podrazumeva da će ti biti potrebna dodatna asistencija oko fizičkih zadataka, ne daj se obeshrabriti. Čak i kad pitaš drugu osobu da ti bude oči, uši, ruke ili noge, ti si ta koja odlučuje kako udovoljiti bebinim potrebama, njenoj sigurnosti i ti donosiš odluke o njegovom/njenom blagostanju. Zapamti, bez obzira koliko ti je asistencije potrebno, ti si i dalje majka svoje bebe. Ako držiš svoju bebu, ona može videti tvoje lice, čuti tvoj glas i osetiti tvoje telo i možeš biti ubeđena da beba zna ko je njena majka – ti!

Zbog mog invaliditeta, kako mogu brinuti o dnevnim potrebama svoje bebe?

  • Dojenje. Većina žena uči da doji svoje bebe tako što gledaju druge žene u svojim porodicama ili zajednici, tako da ako poznaješ majku koja ima isti invaliditet kao i ti, možeš je pitati za savet. Pronađi udoban položaj. Možda je lakše da dojiš svoju bebu ako sediš na stolici ili krevetu gde možeš malo osloniti leđa i takođe podbočiti svoje ruke. Takođe pomaže da osloniš svoje noge na nešto, vodeći računa da je i tvoja beba dobro oslonjena. Koristi jastuke ili stavi urolanu tkaninu pod nju. Ako imaš ograničenu upotrebu svojih ruku ili gornjih ekstremiteta, pitaj nekog da ti asistira ako je potrebno. Čak i ako ne držiš bebu u naručju, ona će i dalje moći da vidi tvoje lice i da oseti toplotu i poznat miris tvog tela i povezati svoju ishranu sa tobom. Takođe može ti biti lakše da legneš po strani sa bebom kraj tebe, oslonjena na jastuk ili umotanu tkaninu.
  • Utešiti bebu. Zdrava beba uglavnom pravi mnogo buke kada je gladna ili kad se ne oseća dobro. Ukoliko imaš oštećenje ili delimično oštećenje sluha treba da budeš blizu svoje bebe što je više moguće kako bi mogla videti kada je tvojoj bebi potrebna pažnja. Noću, spavaj blizu bebe kako bi mogla da osetiš kad se pomera. Ako imaš oštećenje govora, koristi znakovni jezik čak i ako tvoja beba čuje. Na taj način uspostavljaš oblik komunikacije sa svojim detetom za ceo život.
  • Spavanje sa bebom. Možda ćeš se bolje odmoriti ako beba spava kraj tebe. Ako imaš oštećenje vida ili sluha, ti ćeš uvek znati uz pomoć pokreta ili zvuka da je tvoja beba gladna ili je treba presvući. Ako imaš otežan hod, imaj zalihe maramica, pelena ili čiste odeće kraj sebe kako bi mogla presvući bebu tokom noći, a da ne moraš ustajati. Ako je tvoj invaliditet takav da se možeš prevrnuti na bebu, ili ako moraš spavati sedeći uspravno, možeš napraviti mali krevet sa stranicama kako bi beba mogla da spava unutra kraj tebe.
  • Presvlačenje i čišćenje bebe. Dok presvlačiš bebu , ona će se možda mnogo pomerati, čineći proces mnogo težim. Pokušaj da joj daš malu igračku ili nešto s čim bi se mogla igrati kako bi joj odvraćalo pažnju. U zavisnosti od tvog invaliditeta možda ćeš se morati oslanjati na članove porodice ili asistenta/kinju da bi presvukla svoju bebu. U tom slučaju, učini da mesto gde se presvlači beba bude tebi blizu tako da beba može uvek da čuje tvoj glas i vidi tvoje lice dok je presvlačenje u toku. Ako imaš jednu ruku ili ograničenu upotrebu tvojih ruku i nogu, možeš početi da učiš svoju bebu kako da ti pomogne da je obučeš za spavanje nakon što je mesec dana stara. Nakon što postaviš čistu krpu ispod nje, podigni njenu zadnjicu 2 do 3 puta. Uradi to svaki put kad je presvlačiš i uskoro će ona da počne da sama diže svoju zadnjicu kad god oseti da je dodiruješ na tom mestu. To će tebi učini lakšim da postaviš krpu ispod nje. Ako imaš oštećenje vida, drži bebinu zadnjicu ispod tekuće vode kako bi mogla biti adekvatno oprana, ili koristi tanku, mokru krpu kako bi mogla osetiti stolicu i u potpunosti je ukloniti.
  • Nošenje i kretanje sa bebom. Ako započneš dok je beba mala, brzo ćeš se navići na osećaj nošenja svog deteta. Kako beba postaje veća i teža, tvoje telo i ravnoteža će se prilagoditi povećanju njene težine, ali zapamti, šta važi za jedan mesec možda neće važiti sledećeg meseca. Ako imaš ograničenost pokreta svojih ruku ili nogu, možda će ti biti teško da održiš svoju ravnotežu i možda će te donji deo leđa boleti. Ako koristiš štake ili štap prilikom hodanja, možda će ti biti lakše da nosiš svoju bebu na leđima. Ako si korisnica kolica i ruke su ti potrebne da bi upravljala kolicima, možeš da koristiš remen da bi držala svoju bebu, pričvrsteći ga o svoj pojas kaišem. Ako imaš napade, ti najbolje znaš koliko često ih imaš i koliko su ozbiljni. Ako dobiješ napad dok držiš malu bebu i ispustiš je, može biti gadno povređena ili čak umreti. S toga ako je moguće, pokušaj da uvek imaš nekog kraj sebe i bebe ko nema napade dok je nosiš.
  • U koraku sa bebinim pokretima. Kada bebe prvo nauče da puzaju i hodaju samostalno, to može biti teško za svaku majku ili oca da ih prati! Bebe se mogu kretati neverovatnom brzinom i lako je da se povrede. Ako tvoja pokretljivost znači da ne možeš trčati za svojom bebom kako bi je sačuvala od opasnih situacija, veži nisku oko bebinog pojasa kako bi je mogla brzo povući na sigurnu teritoriju. Niska može takođe da bude vezana za tvoj pojas ako ne možeš da je držiš svojim rukama. Ako imaš oštećenje vida, možeš vezati nešto što pravi buku oko njenog članka ili pojasa. Na ovaj način možeš je uvek čuti i znati gde je.
  • Hranjenje bebe kako odrasta. Ako imaš oštećenje vida, stavi svoju bebu na udobno i sigurno mesto kako ne bi mogla da padne i koristi čvrste činije za hranu kako ih ne bi mogla srušiti. Uzmi malu količinu hrane (ne veću od kikirikija) i polako je hrani svojom rukom. Ako odlučiš da koristiš kašiku, koristi jednu ruku da staviš malu količinu hrane na malu kašiku i da odstraniš višak. U međuvremenu palac druge ruke stavi ispod bebine brade i pomeraj kašiku koristeći svoj palac kao vodič. Ako imaš ograničenu snagu i koordinaciju gornjih ekstremiteta, možeš hraniti svoju bebu sedeći kraj nje, tako da nećeš morati da se naginješ mnogo napred. Ako ne možeš sama da hraniš svoju bebu, možeš sesti blizu nje što je više moguće i pričati sa njom dok joj neko drugi daje hranu. To će pomoći njoj da te prepozna kao osobu koja joj daje hranu kada je gladna.

(Izvor: A Health Handbook for Women With Disabilities ed Maxwell, Belser, and David, 2007)

Originalni tekst pripisuje se zajedničkoj inicijativi od strane Crea-ePoint of View
Link do originalnog teksta na engleskom: Caring for your baby
Prevela: Vanja Orlović

Share this post