TV KANAL 9 povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Category: Mediji i mi Tags: , , , ,

TV KANAL 9 pripremio je prilog o Organizaciji za podršku ženama sa invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tim povodom organizovan je vebinar na temu Nasilje nad ženama i Kovid – 19, u cilju upoznavanja javnosti o prisutnosti nasilja čiji je porast zabeležen tokom pandemije korona virusa.

Žene sa invaliditetom suočene su sa brojnim problemima i preprekama u društvu, a ova populacija je 2 do 5 puta podložnija riziku od nasilja u porodici, kažu u Organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA, koja je organizovala vebinar povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Žene sa invaliditetom su podložnije nasilju, jer su često zavisne od pomoći drugih osoba, navodi Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA. Međutim, dodaje ona, situacija se poslednjih godina poboljšava, pre svega zahvaljujući promeni zakonske regulative.

Epidemija, izolacija i smanjeni socijalni kontakti doveli su do toga da žene budu u većem riziku od nasilja, kaže Zelić. Porodično i partnersko nasilje je, dodaje ona, pojačano, te je organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA imala i više poziva tokom vanrednog stanja.

Važno je podići svest o tome da se nasilje dešava i ženama sa invaliditetom, zaključuje Zelić i dodaje da jedino na taj način društvo može pomoći ovoj populaciji.

TV KANAL 9

Share this post