Porodične stvari

Category: PARTNERSKE VEZE, Savetovalište SEKS POZITIVNI CENTAR

“Moja porodica i rođaci su bili srećni što me imaju. Nikada nisu rekli da ne žele snaju koja ima invaliditet. Naprotiv, rekli su: “Sjajno, oboje možete biti zajedno, podržavati se i brinuti jedno o drugom.” To je ono što smo i radili.”

Jairunnisha, 34, žena s poliomijelitisom


Kako da dokažem da sam dobra snaja uprkos mom invaliditetu?

Ko je “dobra” snaja? Ona koja ispunjava očekivanja svih? Koja se brine za svačije potrebe? Koja se povinuje svim pravilima i propisima koji joj se postavljaju? Ti možeš imati jednu definiciju “dobrog” a tvoja muževljeva rodbina mogu imati drugu. Psihološkinja Jyotti Savla kaže: “Nisi li čula za osobe koje nemaju invaliditet, a imaju probleme sa muževljevom rodbinom? Za neke familije, žena može biti loša snaja bez obzira na njen invaliditet.

Svaka osoba ima svoja ograničenja. Muževljeva rodbina je znala za tvoja i prihvatili su te. Ako misliš da nisu srećni pitaj da li je nešto što radiš pogrešno? Ako jeste, šta je to onda? Imaju li neka nerealna očekivanja od tebe? Jer onda kada budeš htela da ispuniš sva očekivanja bićeš nepravedna prema sebi. Kao što sam rekla, ništa nije savršeno. Nikada ne možeš biti savršena snaja za njih.

Tvoje vrednosti kao osobe pomažu da utvrdiš ulogu koju igraš. Tvoja definicija i njihova definicija se razlikuju. Uradi ono što osećaš da je ispravno. Pobrini se da ne povređuješ nikoga i da ne nanosiš nikakvu štetu. Ako čak ni tada ne budu srećni, onda stvarno ne možeš ništa da uradiš povodom toga.”

Ne treba da se osećam dužna što muževljeva rodbina pravi toliko prilagođavanja zbog mene?

Kada ljudi žive zajedno, prilagođavaju se jedni drugima – i manje i više. Kao što ćeš se ti navići promenama i prilagoditi sa svojom novom familijom, slično će i oni sa tobom. Ipak, možeš se osećati kao da prilagođavanje u vezi sa tvojim invaliditetom ima dodatni pritisak. Nema ništa loše u izražavanju zahvalnosti, ali postoji razlika u tome da li se osećaš zahvalno ili dužno.

Da li se “osećaš dužno” jer misliš da nešto nedostaje kod tebe? Da nisi jednaki član familije? Da, možda imaš invaliditet, ali ti donosiš mnogo stvari u svoju novu familiju pored svog invaliditeta. To može biti tvoja toplina, tvoja dobrota, tvoj humor, tvoje prijateljstvo, šta god je to što te čini osobom kakva jesi.

Zar ne treba da imam neke ustupke u odgovornostima pošto imam invaliditet?

To je tvoj dom, tvoja familija. Zavisi od razumevanja kako se odgovornosti dele u domaćinstvu. Možda će biti nekih stvari koje nećeš moći da uradiš, ali to te ne oslobađa tvog dela posla. Uradi ono što možeš. Ako si korisnica kolica, ne možeš da se popneš na merdevine i očistiš tavan. Neko drugi može. Umesto toga, ti možeš da sortiraš sve što se snese dole. Ako imaš oštećenje vida, možda nećeš moći da pročitaš recept. Međutim, neko drugi može da ti ga čita dok pripremaš jelo.

Poenta je da ne koristiš svoj invaliditet kao izgovor – ni sebi ni svojoj familiji. Osećaćeš se i gledaćete kao ravnopravnog člana ako obaviš svoj deo.

Ponekad kada moj partner nije tu, sramota me je da prihvatim pomoć drugih članova familije oko ličnih stvari. Šta da radim?

Pitaj člana familije sa kojim ti je najprijatnije da ti asistira. Ako ti nikada pre nisu asistirali, pričaj sa njima i objasni im kako ti je potrebno da se to uradi. Ako je nešto lično poput kupanja ili menjanja uloška, proveri da li im je neprijatno da to urade. Osoba koju privremeno zamoliš za asistiranje je tvoj privremeni asistent ili asistentkinja. On ili ona možda nisu naviknuti da ti asistiraju, pa budi strpljiva.

Nemoj da zanemaruješ sebe, jer ti bračni partner nije tu. Tvoje oklevanje može da dovede do bola ili neprijatnosti. Niko, ni tvoj partner ni tvoja familija, ne želi da živiš tako.

Ponekad, moja familija mi previše pomaže, čak i kada mi to nije potrebno. Šta da radim?

Moguće je da ako su se navikli da ti asistiraju ili brinu o tebi, pa počnu da preteruju u tome. Razgovor sa njima i objašnjenje stvari će pomoći. Možda ćeš morati da im kažeš da će ti možda trebati vremena ili da ćeš napraviti grešku, ali da je to deo tvog procesa učenja. Zadatak možda neće biti urađen tako efikasno ili lepo, ali to što ga ti radiš ti daje satisfakciju.

Ako misle da je nešto suviše rizično, mogu da te nadgledaju prvih par puta. Polako, njihovo poverenje će rasti i otarasićeš se “prevelike pomoći” koju nude.

Originalni tekst pripisuje se zajedničkoj inicijativi od strane Crea-ePoint of View

Link do originalnog teksta na engleskom: Family matters
Prevela: Vanja Orlović

Share this post