Istraživački izveštaj o seksualnosti žena sa motornim invaliditetom u Vojvodini

Category: Publikacije i istraživanja

Istraživanje o seksualnosti žena sa motornim invaliditetom u Vojvodini sproveli smo 2013. godine u saradnji sa organizacijama osoba sa invaliditetom iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice i Zrenjanina. U istraživanju je učestvovalo 45 žena sa motornim ivnaliditetom uzrasta od 18 do 65 godina iz različitih mesta Vojvodine.

Istraživački izveštaj sačinile su Veronika Mitro, Dajana Damjanović i Svjetlana Timotić i objavljen je u istoimenoj publikaciji uz Recenziju uvažene profesorke Svenke Savić, stručnjakinje u oblasti psiholingvistike, rodnih studija i poznavateljke pitanja vezanih za neprivilegovane grupe i Pogovor iz seks-pozitivne vizure koji je napisala stručnjakinja za pitanja seksualnosti žena, Marijana Čanak.

Cilj istraživanja je bio da opiše i analizira iskustva i doživljaje Vojvođanki sa motornim invaliditetom u vezi sa seksualnošću: načine informisanja i sticanja znanja o seksualnosti; telesne promene tokom puberteta; menstruaciju; intimnu ličnu higijenu; izlaske, zabavljanje, prvi poljubac, prvi seksualni odnos; ginekološke preglede i kontracepciju; masturbaciju; partnerske veze i brak; trudnoću, rađanje i odgoj dece.

Žene sa motornim invaliditetom često imaju potrebu za nekim pomagalom za kretanje i potrebna im je pomoć druge osobe u različitim aktivnostima svakodnevnog života. Osim toga, sam izgled tela žena sa motornim invaliditetom je drugačiji od tela tzv. fizički zdravih osoba. Arhitektonske barijere, problemi vezani za školovanje, zapošljavanje, samostalno stanovanje i življenje komplikuju njihov svakodnevni život. Zbog svega toga uglavnom se zanemaruje da je seksualnost žena sa motornim invaliditetom jednako važan deo njihovog identiteta kao i svake druge osobe.

Osvetljavanje seksualnog razvoja i seksualnih iskustava žena sa motornim invaliditetom značajno je za razvoj njihovog polnog, rodnog i ukupnog identiteta i osnova za slobodan pristup informacijama i uslugama koje se odnose na seksualno i reproduktivno zdravlje, a što je osnovno ljudsko pravo svake žene.

Realizaciju istraživanja i objavljivanje publikacije podržala je holandska ženska fondacija Mama Cash.

Elektronsku verziju publikacije možete preuzeti u PDF formatu.

Share this post