… Iz Kruga – Vojvodina na protestu Dosta ubijanja žena


Predstavnice …IZ KRUGA – VOJVODINA, Svjetlana Timotić i Ivana Zelić, učestvovale su u protestu protiv nasilja nad ženama pod sloganom DOSTA UBIJANJA ŽENA koji je održan u Beogradu 17.7.2017 u 10:00 sati ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva pravde.

Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar pozvali su građanke i građane na protest, a zaposlene, rukovodioce u institucijama i nadležne u relevantim ministarstvima na odgovornost. Na protestu je pročitan proglas u kome se traži “odgovornost, otkazi i smene svih koji su, zbog pogrešne procene rizika, dopustili da žena bude ubijena pred troje dece u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu i da žena i dete budu ubijeni ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, i troje radnika Centra bude povređeno. U oba slučaja femicida nasilje je prethodno prijavljivano institucijama, nasilnici osuđivani za nasilje prema ženi i detetu i nasilničko ponašanje, obe žene su bile u postupcima za poveravanje maloletne dece, ali ove informacije nisu uzete u obzir kao visok stepen rizika po život žene i dece prilikom donošenja odluke o uređenju modela viđanja dece, niti su donete mere zaštite kako bi se obezbedila sigurnost i bezbednost žene i dece. Utvrđivanje propusta i preuzimanje odgovornosti rukovodilaca za načinjene propuste je od ključnog značaja za sistem – ukoliko sistem želi da se menja. Ukoliko ne želi da se menja, moraćemo da ga menjamo.“

Na protestu su okupljeni nosili transparente: „Nijedna žena manje – nijedna mrtva više!“, „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Stop femicidu!“, „Stop ubijanju žena!“, „Država ženama ne veruje!“, .„Kaznimo neodgovorno postupanje institucija!

 

 

Share this post