Milijarda ustaje – akcija protiv nasilja prema ženama

Category: Novosti

Ženska solidarnost je važna, jer su žene tako jače i mogu da se pobune i prekinu lanac nasilja prema njima, poruka je aktivistkinja koje su se 14-og februara okupile u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica.

„Akciju u Novom Sadu smo organizovale na više nivoa kroz saradnju sa institucijama i nevladinim organizacijama, čiji su nam se predstavnici pridružili i iskazali svoj stav“, rekla je agenciji Beta aktivistkinja Silvija Dražić.
Centralni događaj akcije, kao i u više od 200 zemalja širom sveta, bio je performans, uz pesmu Tene Klark prepevane na srpski jezik.

Silvija Dražić rekla je da su mnoge kritike upućene na račun te globalne akcije, čiji su organizatori izabrali Dan zaljubljenih za skretanje pažnje na problem nasilja prema ženama.

„Feministkinje namerno su ovo uradile, jer su htele da kritikuju taj građanski romantični ambijent, jer nije samo to ljubav. Ljubav može imati mnogo gore i ružnije oblike na koje skrećemo pažnju“, rekla je Silvija Dražić.

Dodala je da je svega nekoliko desetina građana došlo da podrži ovu akciju, te da je to odraz patrijarhalnih stereotipa koji u Srbiji vladaju i koji još ne dopuštaju ženama da izađu i javno kažu „ne nasilju“.

Akciju su organizovale Alumnistkinje rodnih studija, a podržali su Pokrajinski ombudsman, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova, Centar za rodne studije, Univerzitet u Novom Sadu i više od 20 institucija i organizacija. Jučerašnju akciju u podne na Trgu Slobode u Novom Sadu podržale su i članice organizacije … IZ KRUGA – VOJVODINA.

Akcija u Novom Sadu deo je globalnog projekta koje su pokrenuli aktivisti svetske organizacije „V-day“, a u akciji je učestvovalo više od 200 zemalja sveta u kojima je juče u podne odigrana ista koreografija i otpevana ista pesma.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Share this post