Godišnje priznjanje za rodnu ravnopravnost organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA

Category: Mediji i mi, Novosti, Portal o invalidnosti

Priznanje u oblasti ravnopravnosti polova Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodeljuje se u kategorijama pojedinac/ ka (građani i građanke) i organizacija (udruženja građana, preduzeća, organi i organizacije) sa teritorije AP Vojvodine.

Svojim delovanjem, nosioci ovog priznanja kontinuirano su doprinosili razvoju demokratskog društva i ostvarili vidljive rezultate u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti za žene i muškarce u svim oblastima: rada i zapošljavanja, političkog i javnog života, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, informisanja, kulture i sporta.

Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova dodeljuje se od 2003. godine  sa ciljem da se  poveća vidljivost rada pojedinaca/pojedinki i organizacija na polju unapređenja rodne ravnopravnosti i ukaže na značaj principa jednakih mogućnosti kao osnove za izgradnju demokratskog društva i približavanje evropskim tokovima.

Odluku o dobitnicima Priznanja u obe kategorije donosi Pokrajinska vlada AP Vojvodine, na predlog Saveta za ravnopravnost polova. Priznanje se sastoji od diplome, statue i novačne nagrade.

U kategoriji pojedinac, Priznanje je dobila preduzetnica Ksenija Vlaović iz Novog Sada, a u kategoriji organizacije Priznanje se dodeljuje Organizaciji …IZ KRUGA –  VOJVODINA.

Organizacija se nagrađuje za poseban doprionos u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti za žene s invaliditetm u oblastima socijalne zaštite, informisanja, obrazovanja i zaštite žena s invaliditetom od porodičnog nasilja. U detaljnom obrazloženju razloga za dodelu nagrade navodi se jedinstveno istraživanje na temu seksualnosti žena s motornim invaliditetom koje je Organizacija sprovela i objavila prethodne godine, kao i prvi koraci u osnivanja feminističkih studija invalidnosti na Univerzitetu u Novom Sadu.

Rad Organizacije … IZ KRUGA – VOJVODINA ovim je prepoznat kao hrabra inovativna programska politika razvoja ravnopravnosti polova, a posebna vrednost je u njenim zalaganjima za afirmaciju socijalnog modela invalidnosti i vrednovanje različitosti uopšte.

Svečano uručenje održaće se u holu Pokrajinske vlade u četvrtak, 10. decembra 2015. godine, sa početkom u 14.00 časova.

Share this post