IZ KRUGA VOJVODINA učestvovala na WAVE Forumu

Category: Novosti Tags: , ,

Predstavnice IZ KRUGA VOJVODINA, Ivana Zelić i Suzana Beloš, učestvovale su na Forumu Evropske mreže protiv nasilja nad ženama (WAVE) 3. februara 2022. godine. Forum je okupio preko 40 članica Mreže iz različitih zemalja Evrope u cilju razmene informacija o njenom funkcionisanju i načinima njenog unapređenja.

Forum je bio podeljen u tri sesije. U prvoj sesiji učesnice su se bavile pitanjima članstva u WAVE mreži, očekivanjima od Mreže i načinima uključivanja novih članica u njen rad. Učesnice smatraju da je značaj WAVE mreže to što okuplja različite organizacije koje se međusobno povezuju, razmenjuju informacije, ideje, iskustva i na taj način uspostavljaju partnerstva među organizacijama iz različitih zemalja.

U drugoj sesiji se diskutovalo o pitanjima dostupnosti WAVE mreže postojećim i novim članicama, kao i o tome koje organizacije su vidljive u Mreži, a koje nisu. Članice su zaključile da je neophodno raditi na vidljivosti žena iz marginalizovanih grupa, kao što su migrantkinje i žene sa invaliditetom. Žene sa invaliditetom nisu dovoljno vidljive i zastupljene u radu Mreže, a da bi se to promenilo važno je raditi na stvaranju pristupačnog okruženja (konferencije i druge događaje mreže prevoditi na znakovni jezik, obezbediti audio materijale).

U trećoj sesiji se raspravljalo o problemima na čije rešavanje bi WAVE trebalo da se usmeri tokom 2022. godine i na razvoj zajedničkih strategija za njihovo rešavanje. Pokrenuta su i pitanja rada sa počiniocima nasilja, finansiranja ženskih nevladinih organizacija iz manjih sredina, vidljivosti organizacija koje pružaju podršku ženama sa iskustvom nasilja uspostavljanjem jedinstvene baze podataka o specijalizovanim uslugama podrške u Evropi.

Na kraju Foruma učesnicama je predstavljen novi deo sajta za članice mreže WAVE members Only Section koji će omogućiti zbližavanje članica i razmenu znanja.

Share this post