SOS služba u trećem kvartalu 2022. pružila 85 usluga

Category: Novosti Tags: ,

Saradnice SOS službe IZ KRUGA VOJVODINA su u periodu od 1. jula do 30. septembra 2022. godine pružile ukupno 85 usluga za 21 korisnicu (od toga 8 korisnica se obratilo prvi put), i to 62 specijalizovane usluge konsultantske SOS podrške, 13 usluga individualne psihološke podrške i 10 konsultacija sa advokatkinjom.

U najvećem procentu usluge su pružile putem telefonskih razgovora (70%), porukama putem Vibera, Instagrama, mejla i SMS-a (17%) i ličnim dolaskom u prostorije Organizacije (13%).

Od 62 specijalizovane usluge konsultantske SOS podrške, 19 je bilo usluga informisanja (o postupku prijave nasilja i postupanju nadležnih institucija za zaštitu od nasilja u porodici, pružanju individualne psihološke podrške, postupku za dobijanje starateljstva nad maloletnim detetom, postupku za razvod braka, podeli imovine supružnika). Pored usluga informisanja, pruženo je 17 usluga osnaživanja (pružanjem psihološke podrške zbog anksioznosti, depresije, nedostatka samopouzdanja, tokom izrade bezbednosnog plana za izlazak iz nasilja, trajanja sudskog postupka za podelu imovine, nedavanje izdržavanja i dobijanja starateljstva nad maloletnim detetom). Pruženo je 14 konsultantskih usluga za zakazivanje psihološke podrške i 12 upućivanja na druge službe, institucije i nevladine organizacije za zaštitu od nasilja u porodici i partnerskom odnosu (policiju, Centar za socijalni rad, Sigurnu žensku kuću, Biro za pružanje besplatne pravne pomoći, Pokrajinskog zaštitnika građana, Autonomni ženski centar, Udruženje Romkinja Osvit i Centar za devojke u Nišu). Pruženo je i 10 usluga konsultacija sa advokatkinjom (o podeli bračne sutekovine, nedavanju izdržavanja u postupku koji se vodi zbog nasilja u porodici, razvoda braka, određivanja privremene mere za samostalno vršenje roditeljskog prava, sprovođenju mera korektivnog nadzora).

Među korisnicama kojima je u trećem kvartalu 2022. godine pružena usluga u okviru SOS službe IZ KRUGA VOJVODINA, 6 žena je imalo neki oblik invaliditeta (fizički invaliditet ili hronično oboljenje), a 15 žena je bilo bez invaliditeta. Žene koje su se obraćale za podršku su različite starosne dobi, najmlađa ima 23, a najstarija 78 godina. Žene iz gradskih sredina (16su se češće obraćale SOS službi za podršku u odnosu na žene iz seoskih područja (5). Korisnice su pozivale SOS službu iz Novog Sada, Beograda, Leskovca, Stare Pazove, Smedereva, Niša, ali i iz seoskih sredina Crvenke, Siriga, Čortanovaca, Futoga i Vojvode Stepe.

Žene su u najvećem broju bile izložene psihološkom nasilju (19), zatim fizičkom (12), ekonomskom (6), seksualnom nasilju (3), ali i drugim oblicima (izolacija, kontrola i proganjanje). Počinioci nasilja su najčešće supružnici, bivši supružnici, partner, roditelji, deca, braća, komšije, poslodavci, ali i drugi članovi porodice (očuh).

Žene koje su izložene nasilju su se u najvećem broju samostalno obraćale za uslugu, samo su 3 poziva uputile druge osobe u ime žena koje su izložene nasilju (odrasla ćerka za majku, saradnice iz drugih organizacija i institucija za korisnice sa invaliditetom koje su izložene nasilju).

Rad SOS službe Organizacije IZ KRUGA VOJVODINA u trećem tromesečju 2022. podržali su holandska fondacija Mama Cash i Rekonstrukcija ženski fond.

Foto: Pixabay

Share this post