…IZ KRUGA – VOJVODINA učestvovala na vebinaru Pokrajinskog zaštitnika građana

Category: Novosti Tags: ,

Članica organizacije …IZ KRUGA – VOJODINA Ivana Zelić, učestvovala je na vebinaru koji je održan 2. juna 2020. godine na temu Prava osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju u vanrednom stanju. Organizator vebinara je Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman.

Vebinar Pokrajinskog zaštitnika građana održan je u cilju otvaranja pitanja u kojoj su meri nadležni organi uspeli osetljivim grupama pružiti podršku i zaštitu, ali i da se ponude izvesna rešenja merama koje je potrebno preuzeti kako bi im se u ovim i sličnim situacijama obezbedila adekvatna podrška i zaštita i njihova prava i interesi efikasno zaštitili.

Poziv za učešće na vebinaru upućen je predstavnicima centara za socijalni rad u AP Vojvodini, lokalnim ombudsmanima, predstavnicima pokrajinskih organa uprave, nevadinih organizacija i medija. Učesnici vebinara bili su saglasni u oceni da je položaj osoba sa invaliditetom i u redovnim okolnostima veoma delikatan i da bi se u vanrednom stanju mogao pogoršati, ako mere koje kreatori antiepidemijskih politika preduzimaju ne bi bile prilagođene osobama sa invaliditetom.

U diskusiji je naveden čitav niz problema sa kojima su se tokom vanrednog stanja suočavale osobe sa invaliditetom – finansijski, kulturni, informativni, politički, administrativni i tehnički. Istaknuto je da je borba protiv epidemije uspešna samo ako su uključene i osobe sa invaliditetom i to kao akteri ravnopravnosti sa svima ostalima.

Organizovanjem vebinara Pokrajinski ombudsman započeo je seriju razgovora koji treba da doprinesu unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, kako u reodovnim, tako i u vanrednim okolnostima.

Pored uvodnog obraćanja pokrajinskog ombudsmana i njegovih zamenika u radu skupa  su učestvovali: Ivana Zelić, predstavnica organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA,  Ivanka Jovanović, izvršna direktorka NOIS-a, Arpad Đere, predsednik Udruženja slepih i slabovidih iz Sente, Lazar Stefanović, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, Borislava Perić Ranković, srpska stonoteniserka i paraolimpijka, Sonja Paripović, koordinatorka mreže podrške inkluzivnom obrazovanju, Julijana Čatalinac, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom iz Sombora i Violeta Strahinjević, direktorica ŠOSO Milan Petrović.

Share this post