Kaznimo promotere nasilja!

Category: Novosti

Mreža Žene protiv nasilja i mnogobrojne organizacija civilnog društva Peticijom Kaznimo promotere nasilja! zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zabranu daljeg emitovanja emisije DNK na TV Pink, a tom mediju sa nacionalnom frekvencijom oduzimanje dozvole za emitovanje signala.

U Peticiji se navodi da je TV Pink u emisiji DNK emitovanoj prošle nedelje omogućio još jednom nasilniku da pred očima javnosti zlostavlja suprugu preispitujući njenu ispravnost u postupku utvrđivanja očinstva nad zajedničkom decom. Organizacije civilnog društva su ocenile da je time TV Pink dehumanizovala ženu, normalizovala muško nailje prema ženama, dala legitimitet i doprinela eskalaciji nasilja sa brutalnim ishodom.

Naime, prošle nedelje u Jagodini je na smrt pretučena žena od strane svog supruga, dok je njihovo dvoje maloletne dece bilo u susednoj sobi. Mreža Žene protiv nasilja se obratila javnosti zbog indicije da je jedan od mogućih motiva za ubistvo sumnja na prevaru izneta u emisiji DNK u kojoj su ubica i žrtva gostovali pre mesec dana. Prema navodima medija, njegovo nasilje prema supruzi se pojačalo u periodu od snimanja do prikazivanja sporne emisije, a dva dana posle emitovanja nasilnik ju je ubio. U medijima se pojavila i informacija da je žena u emisiji snimljena sa vidnim povredama. Neshvatljivo je i nedopustivo emitovanje ovakvog medijskog sadržaja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Postavlja se pitanje zašto niko od urednika sporne emisije nije prijavio nadležnim institucijama sumnju na nasilje nad sada pokojnom ženom? Da li je rejting emisije bio važniji? Ova emisija pokazuje kako mediji doprinose obnavljanju i ukorenjivanju predrasuda o muškom nasilju prema ženama. Podržavanjem i isticanjem stava da je žena nemoralna (promiskuitetna, prevarantkinja), publika se navodi na stav da je ona svojim ponašanjem provocirala/izazvala/tražila nasilje i sugeriše se da može postojati opravdanje za nasilje. Nema opravdanja za nasilje! Za nasilje je u celosti i uvek odgovoran isključivo nasilnik.

Peticija je upućena Ministarstvu kulture i informisanja, Regulatornom telu za elektronske medije (kao i svakom/oj članu/ici pojedinačno), Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Ombudsmanu, Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i medijima. Mreža je podnela i zvaničan zahtev TV Pink za dostavljanje sporne emisije, kako bi se uložila i formalna pritužbu REM-u.

Povodom peticije, Aleksandra Nestorov, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra i koordinatorka Mreže Žene protiv nasilja gostovala je u vestima na TV N1 u sredu, 8. aprila 2015, a Ivana Nikolić, koordinatorka SOS službe …IZ KRUGA – VOJVODINA, jedne od organizacija članica Mreže Žene protiv nasilja, govorila je u Jutarnjem program Radio televizije Vojvodine u četvrtak, 9. aprila 2015. godine.

O akciji su do sada izveštavali brojni mediji:
TV N1;
RTS;
B92;
032 info net;
Novi Magazin;
RTV;
Mondo;
Danas.

Share this post