…IZ KRUGA – VOJVODINA učestvovala na okruglom stolu: Poverenje u institucije – Kome prijaviti nasilje?

Category: Novosti Tags: , , ,

Koordinatorka SOS službe Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA, Ivana Zelić, govorila je na okruglom stolu Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana na temu Poverenje u institucije – Kome prijaviti nasilje? Okrugli sto je organizovan 7. juna 2021. godine u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada s početkom u 10:30 časova.

Okrugli sto organizovan je u cilju celovitog sagledavanja problema, potreba i donošenja zajedničkih zaključaka i predloga za unapređenje i adekvatnu zaštitu ljudskih prava i prava deteta.

Ivana Zelić govorila je o dostupnosti usluga podrške za žene sa invaliditetom, razumevanju konteksta nasilja nad ženama sa invaliditetom i postupcima koje je važno preduzeti pri pružanju usluga podrške u situaciji nasilja, faktorima rizika, odnosno, šta je važno da znamo kada pružamo podršku ženama sa invaliditetom, i postupanju instutucija po prijavljivanju nasilja.

– Žene sa invaliditetom izložene su svim oblicima nasilja kojima su izložene i žene bez invaliditeta, s tim da situacije nasilja koje proživljavaju često bivaju zamagljene mitovima, predrasudama i neosnovanim pretpostavkama o invaliditetu. Nasilnici dodatno zastrašuju žene sa invaliditetom preteći institucionalizacijom ili oduzimanjem dece kaže Ivana Zelić.

Prethodnih godina identifikovan je porast broja slučajeva nasilja, a nerazvijene procedure, nedovoljna i neadekvatna saradnja između nadležnih institucija (socijalnog, zdravstvenog, obrazovnog i sistema pravosuđa) prepoznate su kao značajan problem u obezbeđivanju blagovremene i potpune zaštite od nasilja.

Učesnici okruglog stola istakli su važnost uloge medija, koji svojim profesionalnim i etičkim izveštavanjem mogu značajno doprineti edukaciji javnosti. Ukazali su na potrebu unapređenja pozitivnog uticaja medija, izbegavanjem senzacionalističkog izveštavanja o žrtvama nasilja. Pravo na privatnost, poštovanje ličnog dostojanstva, psihičkog i fizičkog integriteta svakog pojedinca, ne smeju biti ugroženi nesavesnim izveštavanjem medija i neodgovornim postupanjem institucija.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici svih relevantnih državnih organa, institucija, ustanova i organizacija, uključujući predstavnike policije, tužilaštva, sudova, ustanova socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, predstavnike medija i organizacija civilnog društva. Zaključak učesnika je promovisanje važnosti poverenja u institucije za ostvarivanje, unapređivanje i zaštitu ljudskih prava i prava deteta, ali i za zaštitu i jačanje društva u celini.

Share this post