IZ KRUGA VOJVODINA na radionici o seksualnom nasilju


Konsultantkinja na SOS telefonu IZ KRUGA VOJVODINA, Miladinka Mijatović, učestvovala je na radionici o seksualnom nasilju u onlajn okruženju. Radionica je održana 29. januara 2022. godine u organizaciji SOS Ženskog centra za podršku ženama sa iskustvom nasilja.

Radionica je održana u okviru projekta NIJE ŠALA – Seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar koji realizuju SOS Ženski centar i MultiRadio u okviru programa Mladi i mediji za demokratski razvoj, koji sprovodi Beogradska otvorena škola uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj.

Cilj radionice je informisanje mladih o prepoznavanju i oblicima seksualnog nasilja u onlajn okruženju, posledicama takvog nasilja, pravovremenom reagovanju i dostupnim službama podrške kojima se mogu obratiti za pomoć.

Radnje poput slanja eksplicitnih fotografija, video snimaka i njihovo javno objavljivanje na internetu bez prethodnog pristanka osobe koja je na njima prikazana, upućivanje komentara koji imaju seksualnu konotaciju, kao i slanje poruka sličnog sadržaja predstavljaju neke od najčešćih oblika seksualnog nasilja na internetu. Objavljivanje ovakvih sadržaja može ostaviti trajne posledice na mentalno zdravlje i socijalno funkcionisanje mladih.

Učesnici radionice su zaključili da je tema seksualnog nasilja nedovoljno prepoznata u medijima i među opštom populacijom, ukazavši na neophodnost podizanja svesti o njegovoj prisutnosti i načinima pružanja podrške osobama u situaciji nasilja.  

Radionicu su održale saradnice na projektu SOS Ženskog centra, Andrea Košanin, Jovana Kostevski i Vanja Stepanović. Ovo je prva u nizu radionica koju će SOS Ženski centar organizovati u narednom periodu u cilju pružanja mogućnosti mladima za razgovor i deljenje iskustava o seksualnom nasilju.

Share this post