…Iz Kruga – Vojvodina gostovala na edukaciji: Uhvati film – pusti predrasude 3

Category: Novosti Tags: , ,

Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA, bila je gostujuća predavačica na edukaciji Kreativno afirmativne organizacije PARNAS u okviru projekta Uhvati film – pusti predrasude 3. Edukacija je održana na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, 28. oktobra 2020. godine u 18 časova.

Ivana Zelić govorila je o svom iskustvu u radu sa ženama sa invaliditetom i najčešćim stereotipima koje društvo ima prema ženama sa invaliditetom. Istakla je da je nasilje nad ženama i dalje nevidljivo i da često nije prepoznato od strane profesionalaca.

Projekat Uhvati film – pusti predrasude 3, održava se treću godinu zaredom u novosadskim srednjim školama i fakultetima, a usmeren je na rušenje predrasuda i stereotipa prema osobama sa invaliditetom. Cilj projekta je prevencija diskriminacije socijalno osetljivih grupa mladih i afirmisanje filma kao sredstva edukacije za postizanje socijalne promene.

Predsednica PARNAS-a i organizatorka edukacije, Milesa Milinković, govorila je o stereotipima prema osobama sa invaliditetom, zbog čega se često doživljavaju nemoćnim ili superherojima kad postignu uspeh (završe fakultet, zaposle se, venčaju i dobiju decu). Posebno je naglasila zašto je važno da o osobama sa invaliditetom govorimo sa aspekta socijalnog modela i o korišćenju odgovarajuće terminologije.

Studenti Specijalne edukacije i rehabilitacije, imali su priliku da nauče osnovne pojmove o invaliditetu i diskriminaciji osoba sa invaliditetom, kroz projekciju 5 filmova sa Uhvati film festivala. Prikazani su sledeći filmovi: Ambrozovi životni trikovi (Crna Gora), Nezaboravno (Italija), Slobodan pad (Kanada), Viki i Oslobođenje ( Poljska).

Foto: Učesnice edukacije Uhvati film

Posebna pažnja posvećena je specifičnim temama u okviru invalidnosti, a to su seksualnost žena sa invaliditetom i nasilje nad ženama sa invaliditetom.

Jako sam zadovoljna održanom edukacijom. Učesnici su imali teorijska predznanja o ovim temama, ali do sada nisu imali priliku da čuju nešto više o temama seksualnosti i nasilja nad ženama sa invaliditetom. Česte su izjave da su teme seksualnosti i nasilja malo prisutne u obrazovnom sistemu i medijima – kaže Ivana.

Edukacija senzibiliše i nastavno osoblje za podsticanje socijalne uključenosti osetljivih grupa i eliminisanje diskriminacije, čime se deluje podsticajno da se ovi aspekti primenjuju u radu sa mladima.

Edukaciju je moderirala Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti Festivala Uhvati film.

Share this post