Seksualnost žena sa motornim invaliditetom

Category: Novosti

Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA je tokom septembra meseca 2014. godine u različitim gradovima promovisala knjigu Seksualnost žena sa motornim invaliditetom koju je objavila ove godine uz podršku holandske ženske fondacije Mama Cash.

Odabrane su žene sa motornim invaliditetom jer one često imaju potrebu za nekim pomagalom za kretanje i potrebna im je pomoć druge osobe u različitim aktivnostima svakodnevnog života. Osim toga, sam izgled tela žena sa motornim invaliditetom je drugačiji od tela tzv. fizički zdravih osoba. Arhitektonske barijere, problemi vezani za školovanje, zapošljavanje, samostalno stanovanje i življenje komplikuju njihov svakodnevni život. Zbog svega toga uglavnom se zanemaruje da je seksualnost žena sa motornim invaliditetom jednako važan deo njihovog identiteta kao i svake druge osobe.

U knjizi autorke Veronika Mitro, Dajana Damjanović i Svjetlana Timotić opisuju i analiziraju iskustva i doživljaje Vojvođanki sa motornim invaliditetom u vezi sa seksualnošću: načine informisanja i sticanja znanja o seksualnosti; telesne promene tokom puberteta; menstruaciju; intimnu ličnu higijenu; izlaske, zabavljanje, prvi poljubac, prvi seksualni odnos; ginekološke preglede i kontracepciju; masturbaciju; partnerske veze i brak; trudnoću, rađanje i odgoj dece.

Uz istraživački izveštaj u knjizi je objavljena i Recenzija uvažene profesorke Svenke Savić, stručnjakinje u oblasti psiholingvistike, rodnih studija i poznavateljke pitanja vezanih za neprivilegovane grupe i Pogovor iz seks-pozitivne vizure koji je napisala stručnjakinja za pitanja seksualnosti žena, Marijana Čanak.

Pogledajte prilog Kanala 9 u povodu promocije na Univerzitetu u Novom Sadu i pročitajte tekst Mreže žene protiv nasilja u povodu promocije u Beogradu.

Share this post