IZ KRUGA VOJVODINA na prvom regionalnom sastanku Evropske mreže protiv nasilja

Category: Novosti Tags: ,

Prvi regionalni sastanak Evropske mreže protiv nasilja (WAVE mreža) koji je okupio predstavnice organizacija članica iz Jugoistočne Evrope održan je onlajn 8.11.2023. godine. Sastanak je moderirala Elena Floriani, koordinatorka projekata i istraživanja u WAVE mreži.

WAVE mreža je nakon diskusije na prolećnom sastanku Savetodavnog odbora 2023. godine, definisala šest regiona sa ciljem da bi se lakše procenila podrška koju WAVE mreža može pružiti organizacijama članicama. Cilj je da se kroz regionalne sastanke ojačaju veze među organizacijama članicama koje deluju u istom regionu i podstakne regionalna saradnja, ali i da se čuju glasovi organizacija članica koje su manje prisutni na drugim događajima WAVE mreže.

Region Jugoistočne Evrope obuhvata 36 organizacija članica iz devet država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija i Srbija).

Na sastanku su učesnice iznele trenutne izazove i potrebe svojih organizacija i predstavile situaciju u oblasti zaštite rodno zasnovanog nasilja u državama u kojima deluju. Ono što je mapirano kao izazov za zajedničko funkcionisanje regiona Jugositočne Evrope su nejednake pozicije organizacija članica što zbog toga što neke deluju u državama članicama Evropske Unije a druge ne, imaju različit pristup finansijama i različite socioekonomskopolitičke situacije u kojoj funkcionišu.

Sledeći regionalni onlajn sastanak se planira za februar 2024. godine, a prvi lični susret predstavnica organizacija članica u periodu između juna 2024. i maja 2025. godine.

Share this post