Uhvati film za Dan ženâ

Category: Novosti Tags:

Povodom Međunarodnog dana žena IZ KRUGA VOJVODINA je u saradnji sa Kreativno afirmativnom organizacijom Parnas organizovala filmsko veče Uhvati film za Dan ženâ. Događaj je organizovan 10. marta 2023. godine sa početkom u 17:00 sati za članice, saradnice, koleginice i prijateljice sa i bez invaliditeta u poslovnom prostoru IZ KRUGA VOJVODINA. U okviru filmske večeri Uhvati film za Dan ženâ najpre su prikazivani filmovi i zatim su učesnice razgovarale o filmovima i temama koje prikazani filmovi pokreću.

Tokom filmske večeri prikazano je ukupno šest filmova sa prošlogodišnjeg Uhvati film festivala. Svi prikazani filmovi su opisno titlovani na srpski jezik i/ili audio opisani ili sinhronizovani na srpski jezik. 

Prvi film, Tehnologija za razgovor (Technology for Talking), prikazuje pomagala za komunikaciju i informiše nas o tome zašto neki ljudi govore koristeći asistivnu tehnologiju. Drugi,  kanadski dokumentarni film Plavi limuni: Merin dar (Blue Lemons: Marie’s Gift) opisuje uspehe umetnice i dizajnerke sa Daunovim sindromom i važnost podrške koju dobija od porodice, zajednice i kolega dok se suočava sa izazovima svakodnevnog života. Treći, brazilski film I nas će čuti (We will be Heard) prikazuje zajednicu gluvih žena koje dele sa nama svoje životne borbe u svetu čujućih  i svoja iskutstva u feminističkom pokretu. Četvrti film, Za svaki slučaj (Just in Case) govori o nevidljivosti problema i stanja sa kojim se suočava žena sa bipolarnim poremećajem. Peti, američki dokumentarni film Romantični refren, Džejd! (Romantic Cxhorus Jade!) prikazuje jedinstvena iskustva, seksualna iskušenja i izazove invaliditeta komičarke i samozvane kiborginje. I poslednji, Miss Ronaldo, predstavlja nam devojčicu iz Sirije koja je volela da igra fudbal ali je tokom utakmice bomba usmrtila njene saigrače a ona je izgubila nogu. Igraće ona opet, i podići će pehar kao Ronaldo.

Nakon projekcije učesnice su u opuštenoj atmosferi razmenile svoje utiske o filmovima, prethodna svoja iskustva kojih su se setile gledajući neki od filmova, dileme koje imaju u odnosu na neke teme i probleme i ideje za aktivnosti koje bi menjale stvarnost žena sa invaliditetom.  Evo nekih glasova koji su se čuli:

Brazilski film mi je ostavio najjači utisak jer problematizuje stav da muškarci sa senzornim invaliditetom nisu nasilni.

Žene ne podržavaju jedna drugu, feminizam je sporan.

Oskudan je broj aktivnosti u gradu /Novom Sadu/ pristupačnih za osobe iz zajednice gluvih.

Filmovi otvaraju nove vidike i podstiču na razmišljanje.

Deljenje i dokumentovanje ženskih instkustava je važno.

Potrebno je edukovati opštu populaciju o tome kako se ophoditi prema osobama sa različitim vrstama invaliditeta.

Važno je da se deca već od ranog uzrasta uče poštovanju različitosti.

Na filmskoj večeri Uhvati film za Dan ženâ učestvovale su članice i prijateljice IZ KRUGA VOJVODINA i KAO PARNAS: Tatjana Stojšić Petković, psihologinja IZ KRUGA VOJVODINA i članica žirija Uhvati film festivala; Sandra Divljan, studentiknja Akademije umetnosti; Suzana Beloš, administrativna radnica IZ KRUGA VOJVODINA; Katarina Agbaba, LGBT i feministička aktivistkinja i članica Udruženja gluvih; Suzana Ristanić, članica Novosadskog udruženja slepih i slabovidih; Veronika Mitro, programska menadžerka IZ KRUGA VOJVODINA i urednica Portala o invalidnosti; Ivana Rendulić, članica Novosadskog udruženja slepih i Udruženje distrofičara koja redovno prati Uhvati film festival;  Jovana Gojković, studentkinja i potpredsednica mladih gluvih Srbije (instance koja je deo izvršnog odbora UNICEF-a); Gala Kastratović, studentkinja sociologije na stručnoj praksi u IZ KRUGA VOJVODINI; Nina Miškov, sugrađanka zainteresovana za aktivizam žena sa invaliditetom; Jelena Zagorac, diplomirana profesorka književnosti, novinarka, blogerka, ljubiteljka filmova… čija je misija da teme vezane za invaliditet obrađuje u ustanovama i organizacijama koje nisu prvenstveno usmerene na osobe sa invaliditetom; Gorica Grlica, aktivistkinja IZ KRUGA VOJVODINA; Aleksandra Stankić, personalna aistentkinja, profesorka njiževnosti i Šodroš aktivistkinja; Olga Vrtunski, personalna asistentkinja; i Marija Vrebalov, članica UO IZ KRUGA VOJVODINA, koja je, zbog bolesti, u filmskoj večeri učestvovala onlajn.

Razgovor nakon projekcije su moderirale izvršna direktorka IZ KRUGA VOJVODINA, Svjetlana Timotić i direktorka Uhvati film festivala, Milesa Milinković. Razgovor je na znakovni jezik prevodila Marija Gabnai iz Društva tumača za znakovni jezik Ruke govore i događaj je fotografisala fotografkinja Maja Tomić.

Share this post