Sećanje na pesnika i romologa Trifuna Dimića

Category: Novosti Tags: ,

… IZ KRUGA – VOJVODINA prisustvovala je predavanju posvećenom sećanju na pesnika i najznačajnijeg romologa na našim prostorima Trifuna Dimića.

Predavanje je održano 04. marta 2020. godine na Novosadskom Sajmu obrazovanja pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Na otvaranju su govorili prijatelji i poštovaoci Dimićevog stvaralaštva prof. emerita Svenka Savić, dr Marija Aleksandrović, Jelena Jovanović – Pokrajinska poslanica, Olivera Marinkov – prof. u Školi romologije na Univerzitetu u Novom Sadu, dr Dragoljub Acković – književnik i zamenik direktora kancelarije za ljudska i manjinska prava i Živana Živanović – članica izvršnog odbora nacionalnog saveta Roma.

This image has an empty alt attribute; its file name is Trifun-Dimic-2.jpg
Foto: Portal građanske Vojvodine – Autonomija

Trifun Dimić bio je veliki borac za emancipaciju Roma, sakupljao je i beležio dela narodnog usmenog romskog stvaralaštva, objavio nekoliko zbirki pesama, prevodio, pisao poeziju, prozu, filološke i istorijske studije, bavio se novinarstvom. Radio je i kao stručni saradnik Kulturno – prosvetne zajednice Vojvodine, osnivač Matice Romske 1996. godine. Dimić je dao veliki doprinos prevodnom Starog i Novog zaveta na romski jezik, kao i bogoslužbenih knjiga koje su bile osnova za izvođenje liturgija na romskom jeziku.

Share this post