Priznanje “Žene imaju krila dodeljeno” Svjetlani Timotić – liderki Organizacije …Iz Kruga – Vojvodina

Category: Novosti

ŽENE IMAJU KRILA naziv je nagrade koja se svake godine dodeljuje ženama iz celog sveta koje oživljavaju neustrašivi duh slavne pilotkinje Amelije Erhart. Svaka dobitnica ovog priznanja odvažno živi svoj san, isceljujući time deo sveta oko sebe – od genocida, siromaštva, nasilja, nepravde… Bez obzira na raspon vizije, napraviti prvi korak ka njenom ostvarenju zahteva neizmernu hrabrost.

Nagrada se dodeljuje od 2012. godine, kada je ujedno proslavljena sedamdesetpetogodišnjica Amelijinog pokušaja da preleti svet. U toj avanturi u koju se niko pre nije upustio, Amelija je nestala, a njen lik i dalje inspiriše na podvige koji su, naizgled, veći od nas samih.

Pred svakom osobom je okean koji treba da pređe – ako ima srca za to. Da li je to nepromišljeno? Možda. Ali, šta snovi znaju o granicama? – To je Amelijina zadužbina. Priznanje ŽENE IMAJU KRILA prepoznaje žene sa vizijom i hrabrošću.

Svjetlana Timotić
Svjetlana Timotić

Svjetlana Timotić je prepoznata kao jedna od vodećih aktivistkinja feminističkog pokreta Srbije. Njen rad posebno je usmeren na pitanja ljudskih prava žena sa invaliditetom, politike invalidnosti unutar ženskog pokreta i van njega, kao i na smanjenje stope nasilja nad ženama u Srbiji. Da podsetimo – Svjetlana je članica odbora Mreže žena protiv nasilja (koalicije od 28 organizacija iz 19 gradova Srbije).

Pod rukovodstvom Svjetlane Timotić Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA radi na implementaciji studija invalidnosti u zvanične obrazovne sisteme.

Zahvaljujući Svjetlaninom angažmanu, njenim liderskim sposobnostima, inovativnom pristupu i veštini da kombinuje raznorodne izražajne forme – od radioničarskog rada, web-magazina do umetnost – Organizacija … IZ KRUGA – VOJVODINA prepoznatljiva je kao nosilac pozitivne promene kada je reč o ženama sa i bez (vidljivih) invaliditeta. Ličnim zalaganjima i radom unutar Organizacije, Svjetlana Timotić kreira bezbedno mesto (u realnom i virtualnom okruženju) koje vrednuje razlike i gde je invalidnost samo jedan od aspekata ljudskog iskustva.

Pored Svjetlane – prve Novosađanke i jedine Evropljanke – priznanje za hrabrost u zalaganjima u 2015. godini dobilo je još pet žena: Fela Rezafinjato sa Madagaskara, Jasmin Soraja iz Indonezije, Davideta Togba Kasel iz Liberije, Mirjam Pikstun iz Gvatemale i Ebigejl Nuankvo iz Nigerije.

Share this post