Organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA uručen ugovor za finansiranje projekta Specijalizovana podrška za žene sa i bez invaliditeta izložene porodičnom i partnerskom nasilju


Ivana Zelić, predstavnica Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA, prisustvovala je uručivanju ugovora za finansiranje projekta Specijalizovana podrška za žene sa i bez invaliditeta izložene porodičnom i partnerskom nasilju. Uručivanje ugovora održano je 21. juna 2021. godine, s početkom u 11 časova u prostorijama Vlade Republike Srbije u Beogradu.

Projekat Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA podržan je u okviru konkursa za dodelu grantova organizacijama civilnog društva u sklopu projekta Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III, koji zajednički sprovode Vlade Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i UN agencija u Srbiji (UNDP, UNICEF, UN WOMEN i UNFPA), a uz podršku Vlade Švedske.

Projekat Specijalizovana podrška za žene sa i bez invaliditeta izložene porodičnom i partnerskom nasilju podrazumeva kontinuirano pružanje postojećih specijalizovanih usluga podrške ženama sa i bez invaliditeta koje su izložene porodičnom i partnerskom nasilju u okviru SOS službe …IZ KRUGA – VOJVODINA. Usluge SOS službe uključuju konsultativnu podršku putem SOS telefona, individualno psihološko savetovanje i besplatne pismene konsultacije sa advokatkinjom.

Koordinatorka SOS službe, Ivana Zelić, istakla je važnost SOS službe za žene sa invaliditetom u situaciji nasilja: – Žene sa invaliditetom su pod većim rizikom da budu izložene nasilju u porodici i partnerskom odnosu u poređenju sa ženama bez invaliditeta. Nasilje kojem su žene sa invaliditetom izložene često ostaje nevidljivo i neprepoznato zbog mnogobrojnih stereotipa i predrasuda koji su prisutni u našem društvu. Zahvaljujući ovom projektu, angažovaćemo još jednu konsultantkinju za rad na SOS telefonu. Podrška nam je posebno značajna zbog povećanja broja SOS poziva od početka godine u odnosu na isti period prošle godine – kaže Ivana Zelić.

Šef odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske, Ola Anderson, istakao je veliku podršku i zalaganje švedske Vlade u pravcu postizanja rodne ravnopravnosti i značaj delovanja civilnih organizacija koje pružaju usluge ženama žrtvama nasilja.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Fransin Pikap, naglašava važnost pružanja podrške organizacijama civilnog društva, unapređivanja odnosa sa tužilaštvom i policijom i podizanja svesti o prisutnosti nasilja i mehanizmima zaštite.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, govorila je o značaju zajedničnog delovanja organizacija civilnog društva i drugih resora u Vladi Srbije u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Ana Saćipović, predsednica Udruženja Romkinja Osvit iz Niša, rekla je da je Osvit jedina specijalizovana ženska organizacija koja pruža kontinuiranu podršku putem SOS telefona na romskom i srpskom jeziku 24 časa dnevno, što uslugu čini dostupnom ženama iz marginalizovanih grupa.

Ugovori za finansiranje projekata uručeni su organizacijama civilnog društva koje pružaju specijalizovanu uslugu podrške putem SOS telefona ženama sa iskustvom nasilja u partnerskom odnosu: Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA,  …IZ KRUGA – Beograd, Zrenjaninski edukativni centar, Udruženje Fenomena, Udruženje Osvit, Udruženje Oaza sigurnosti i Udruženje Roma Novi Bečej.

Share this post