Priprema izveštaja iz senke o primeni Istanbulske konvencije

Category: Novosti Tags: , ,

Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA jedna je od članica Mreže SOS Vojvodina koja u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) i podršku Evropske komisije u okviru programa Primena normi – promena svesti realizuje projekat izrade dva izveštaja iz senke u oblasti rodno zasnovane diskriminacije i nasilja za period od 2016. do 2017. godine. Prvi izveštaj će početkom juna biti upućen komitetu GREVIO, koji je zadužen za monitoring primene Konvencije Saveta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulske konvencije). Drugi izveštaj u okviru pomenutog projekta odnosiće se na primenu Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u Republici Srbiji.

Nakon inicijalnog, konsultativnog sastanka u Zrenjaninu početkom marta, ove nedelje je u Novom Sadu održan i drugi sastanak istim povodom. Na sastanku u Zrenjaninu utvrđene su teme o kojima će svaka od organizacija izveštavati, rokovi, kao i pojedinosti u vezi sa sprovođenjem celokupnog procesa pisanja izveštaja. Dvodnevni sastanak u Novom Sadu održan je kako bi se razmotrile pojedinosti u vezi sa trenutnim stanjem i izazovima u oblasti prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasiljem u porodici u Republici Srbiji, kao i preporukama koje bi trebao da sadrži izveštaj upućen komitetu GREVIO.

Sastanku je prisustvovalo više od 20 predstavnica i predstavnika organizacija, kao i nezavisnih stručnjakinja, koje zajednički učestvuju u pisanju ovih izveštaja. Uz organizaciju …IZ KRUGA – VOJVODINA, koju je ovom prilikom predstavljala Ankica Dragin, sastanku su prisustvovale i predstavnice i predstavnici još četiri organizacije koje čine mrežu SOS Vojvodina – Zrenjaninskog edukativnog centra, Udruženja Roma iz Novog Bečeja, kikindskog Centra za podrušku ženama i somborske Ženske alternative. Od novosadskih organizacija sastanku su prisustvovale Akademija ženskog liderstva i SOS ženski centar. Uz niški Osvit i kraljevačku Fenomenu, svoj doprinos sastanku dale su i beogradske organizacije Atina, Centar za istraživanje javnih politika i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Pripremila: Ankica Dragin

Share this post