Prvi sastanak IZ KRUGA VOJVODINA i Centra za Društveni NAPREDAK

Category: Novosti Tags:

Laura Pejak i Lenka Aralica iz Centra za Društveni NAPREDAK su na sastanku održanom 7. novembra 2023. godine u IZ KRUGA VOJVODINA razgovarale sa izvršnom direktorkom, Svjetlanom Timotić i programskom menadžerkom i urednicom Portala o invalidnosti, Veronikom Mitro.

Predstavnice Centra za Drušveni NAPREDAK rekle su da su mlada organizacija registrovana u junu 2023. godine koja okuplja mlade aktivistkinje koje žele da razvijaju politike na bazi društvene pravde i feminizma i postignu sistemske promene. U toku su realizacije projekta Anailza mogućnosti i preporuke za seksualno obrazovanje uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda i zanimaju se za dosadašnje aktivnosti usmerene na višestruko diskriminisane grupe jer žele da i njihove perspektive uključe u ovaj svoj rad.

Veronika Mitro i Svjetlana Timotić su predstavile dosadašnji rad IZ KRUGA VOJVODINA u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena sa invaliditetom – edukativne aktivnosti za učenike, stručnjake i stručnjakinje zaposlene u zdravstvenoj zaštiti i žene sa invaliditetom; aktivnosti zagovaranja za unapređenje pristupačnosti usluga i institucija zaštite od nasilja nad ženama sa invaliditetom i o aktivnostima zagovaranja za uvođenje modula o seksualnosti žena sa invaliditetom u visokoškolski obrzovni program.

Učesnice sastanka diskutovale su o prethodnim inicijativama za uspostavljanje seksualnog obrazovanja u Srbiji, regionu i svetu. Zaključile su da je važno da se uči iz iskustava drugih, kao i da je mapiranje aktera i razvijanje saradnje sa saveznicima ključno .

Share this post