…IZ KRUGA – VOJVODINA učestvovala na treningu Pravosuđe po meri deteta

Category: Novosti Tags: , , , ,

Predstavnica …IZ KRUGA – VOJVODINA, Miladinka Mijatović, učestvovala je na treningu za obuku profesionalaca Pravosuđe po meri deteta 25. i 26. oktobra 2021. godine u Novom Sadu.

Trening je organizovala ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, organizacija koja se bavi iskorenjavanjem svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, posebno nad ženama i decom, kao i pružanjem podrške u potrazi za nestalim osobama.

Voditeljke treninga bile su Olivera Pejak Prokeš, sutkinja Apelacionog suda u Novom Sadu i Bojana Tankosić, psihološkinja i stručnjakinja u oblasti prava deteta.

Treningom je obuhvaćeno šest tematskih celina: najbolji interes deteta, pravo deteta na informisanje, pravo deteta na integritet i dostojanstvo, zaštita od sekundarne viktimizacije, eksploatacija dece u svrhu vršenja kriminalnih aktivnosti i pravo deteta na reparaciju.

Tokom dvodnevnog treninga, podsticano je aktivno učešće u radionicama i diskusijama o različitim aspektima zaštite dece i njihovom pristupu pravdi. Diskusije su imale za cilj razmenu iskustava u pružanju podrške u postupku, pripremanju dece za svedočenje na sudu i u procesu veštačenja, kao i preporuke za unapređenje informisanja deteta o svakoj fazi postupka.

Na treningu su učestvovali predstavnici sudstva, tužilaštva, policije, sistema socijalne zaštite i nevladinog sektora.

Share this post