…Iz Kruga – Vojvodina organizovala konferenciju “Prepreke u ostvarivanju seksualnih i reproduktivnih prava”

Category: Novosti

…IZ KRUGA – VOJVODINA je u ponedeljak 3. avgusta 2020. godine od 18.00 do 19.30 organizovala onlajn konferenciju Prepreke u ostvarivanju seksualnih i reproduktivnih prava.

Konferencija je organizovana u okviru projekta Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava u pet opština u Srbiji: Užicu, Raškoj, Temerinu, Kragujevcu i Vranju. Projekat se realizuje u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija UNFPA i ima za cilj da osnaži žene s invaliditetom za samozastupanje i aktivno zagovaranje svojih seksualnih i reproduktivnih prava.

Konferenciju je otvorila trenerka na projektu, Miladinka Mijatović. Pozdravila je učesnice, zahvalila se na dosadašnjem njihovom aktivnom učešću u projektu, predstavila agendu konferencije i najavila da će konferenciju moderirati Ivana Zelić i na znakovni jezik prevoditi Nina Baranovski. Učesnicama se na početku kratko obratila i predstavnica Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA, Nevena Šović.

Na konferenciji je učestvovalo 53 učesnica sa različitim vrstama invaliditeta, polaznica onlajn treninga o zagovaranju seksualnih i reproduktivnih prava iz Raške, Temerina, Užica i Vranja.

Grupe žena sa invaliditetom koje su pratile trening formirane su u saradnji sa lokalnim udruženjima: Udruženje cerebralne i dečije paralize, Užice; Udruženje osoba sa invaliditetom Srna, Raška; Udruženje građana Kap, Temerin i Udruženja Multiple skleroze i Odbor za ljudska prava, Vranje. Tokom prethodna tri meseca kroz deset onlajn susreta stekle su znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, zakonskom okviru, dostupnosti zdravstvenih ustanova, pojmu i modelima invalidnosti, jeziku i terminologija i metodama zagovaranja. Jedan od zadataka učesnica treninga bio je da mapiraju prepreke u ostvarivanju seksualnih i reproduktivnih prava i javno ih prezentuju.

Na konferencije su predstavnice udruženja kroz prezentacije i kratke filmove predstavile situaciju u svojim opštinama i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju u pristupu institucijama uslugama zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

Nakon predstavljanja predstavnica grupa, u polusatnoj diskusiji učesnice su razmenjivale utiske o prezentacijama i filmovima i svoja iskustva tokom mapiranja.

Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA je u prethodna tri meseca uspela da odgovori na brojne izazove usled pandemije korona virusa. Rad sa učesnicama projekta odvijao se onlajn i uspešno su realizovane sve planirane aktivnosti.

Share this post