Novinarki Portala o invalidnosti dodeljena nagrada Cvet jednakosti


Nagrada Cvet jednakosti dodeljuje se za medijske priloge koji se bave temama invalidnosti, promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. Nagradom Cvet jednakosti afirmiše se socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu se njihovi potencijali, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost.

Na ovogodišnjem konkursu Cvet jednakosti koji, četvrtu godinu zaredom, raspisuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, tekst Marijane Čanak, O seksualnom razvoju mladih žena sa invaliditetom u Srbiji – Iz ličnog iskustva, proglašen je za najbolji na internetu.

Ovaj tekst bavi se temom o kojoj se retko govori, a važno je pitanje za sve žene koje žive sa nekim vidom invaliditeta. U potpuno otvorenom maniru, razgovara se o njihovom seksualnom razvoju, i na taj način otvaraju nova pitanja, brišu tabu teme i pomeraju granice. Zanimljivo je i to što je kroz ovaj tekst promovisana osoba koja je “živa knjiga”, čime je čitalačkoj publici predstavljen i ovaj vid komunikacije sa osobama iz marginalizovanih grupa, koje su spremne da odgovore na sva pitanja i približe ih onima koji su zainteresovani. Na taj način, u direktnom kontaktu, zajedno se borimo protiv predrasuda, ostvarujući razumevanje i uzajamno poštovanje – navedeno je u obrazloženju žirija.

Sveukupna pobednica je Natalija Vidić, dopisna novinarka RTS-a iz Užica, sa televizijskim prilogom Igrice za decu sa autizmom.

Nagrade su dodeljene 18. marta u Gradskom kulturnom centru Užice, na završnici manifestacije Kikini dani koja neguje sećanje na Tijanu Petrović Kiku (1985 – 2013), dugogodišnju portparolku Udruženja i aktivistkinju u borbi za prava osoba sa invaliditetom.

Share this post