Zaštićena od seksualnog uznemiravanja

Category: Novosti Tags:

Ivana Zelić iz Organizacije … IZ KRUGA – VOJVODINA i Ivana Perić iz SOS Ženskog centra su u četvrtak 25. oktobra 2018. održale radionicu Zaštićena od seksualnog uznemiravanja u Domu učenika srednjih škola Brankovo kolo.  Radionica se realizovala u sklopu kampanje Zaštićena koja je deo preventivnih aktivnosti projekta Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje.

Cilj radionice bio je da  mladi nauče da prepoznaju vidove seksualnog uznemiravanja i da saznaju koliko je problem seksualnog uzneimravanja prisutan, kako u Srbiji, tako i u drugim državama, kao i na koji način mogu da se zaštite.

Seksualno uznemiravanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja, koji se najlakše toleriše. Obuhvata neželjena ponašanja koja nužno ne uključuju fizički dodir, a osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj i izazivaju osećaj srama. To je svako seksualno ponašanje zbog kog se druga osoba loše oseća — uključujući i dodirivanje ili samo dobacivanje komentara sa seksualnim prizvukom.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra koji je sproveo istraživanje Mladi i iskustvo seksualnog uzneimravanja, gotovo 80% mladih je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja. Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput lutko, zlato, cico doživljava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo 1 od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.

Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95% mladih je navelo neželjeno dodirivanje, priljubljivanje, 90% neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja, 84% slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje, 53% obraćanje neprimerenim nadimcima. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja.

Srbija je od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polnog uznemiravanja za koje je zaprećena novčana ili zatvorska kazna do šest meseci.

Tokom radionice mladi su se složili da postoje određena mesta na kojima se ne osećaju bezbedno, kao što su javni gradski prevoz, park i internet, ali su i prepoznali da se devojke osećaju ugroženije upravo zbog straha od seksualnog nasilja.

U okviru radionice emitovani su kratki filmovi na temu seksualnog uzneimiravanja, uz diskusiju o kampanjama koje su pokrenute u Srbiji i u svetu, kao što je #MeeToo.

Učesnici su se složili da je važno prepoznati razliku između flertovanja, udvaranja i seksualnog uznemiravanja. Osnovna razlika je da, kad je u pitanju seksualno uznemiravanje: – Ti se ništa ne pitaš i ono se nastavlja čak i kad osobi kažeš da prestane. Zato moramo o tome što više razgovarati.

Ivana Zelić

 

Share this post