Sastanak UN WOMEN Grupe za saradnju sa civilnim društvom

Category: Novosti Tags:

Svjetlana Timotić i Ivana Zelić, predstavnice IZ KRUGA VOJVODINA, prisustvovale su prvom sastanku UN WOMEN Srbija Grupe za saradnju sa civilnim društvom koji je održan 27. oktobra 2022. godine u Beogradu.

Na sastanku je izvršena analiza položaja žena u Srbiji u okviru četiri oblasti UN WOMEN strateškog plana (2022 – 2025) koje obuhvataju: upravljanje i učešće u javnom životu; ekonomsko osnaživanje žena; eliminisanje nasilja nad ženama i devojčicama i žene, mir i bezbednost, humanitarno delovanje i smanjenje rizika od katastrofa.

Cilj sastanka bio je da se kroz razmenu uvida, iskustava i ekspertize formulišu teme i preporuke za zajedničko zagovaranje i sprovođenje aktivnosti. Sesije su održane kao plenarne diskusije o uticaju aktuelnih društveno – ekonomskih, strateških, zakonodavnih i političkih trendova na rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i mapiranje rizika i mogućnosti za dostizanje rodne ravnopravnosti. Na sastanku se diskutovalo o mogućnostima unapređenja pravnog i strateškog okvira za rodnu ravnopravnost, njihovoj usklađenosti sa međunarodnim normama i standardima i o predstojećim izveštavanjima o primeni istih od strane države.

Pored predstavnice IZ KRUGA VOJVODINA, Svjetlane Timotić, članice UN WOMEN Srbija Grupe za saradnju sa civilnim društvom čine predstavnice 12 nevladinih organizacija.  

Fotografija: UN WOMEN Srbija

Share this post