IZ KRUGA VOJVODINA na događaju povodom Međunarodnog dana socijalnog rada

Category: Novosti Tags: , ,

IZ KRUGA VOJVODINA predstavila je svoj rad na zaštiti mentalnog zdravlja mladih sa invaliditetom i žena sa i bez invaliditeta izloženih rodno zasnovanom nasilju na događaju koji su Udruženje Sociativa i Omladinski savez udruženja OPENS organizovali 22. marta od 10:00 do 13:00 sati u Omladinskom centru OPENS povodom Međunarodnog dana socijalnog rada.

Slogan Međunarodnog dana socijalnog rada 2024. godine glasi BUEN VIVIR: zajednička budućnost za transformativne promene i ove godine je obeležen 19. marta. Ova tema je ukorenjena u Globalnoj agenda razvoja i naglašava potrebu za promenom u primeni socijalnog rada koja podrazumeva usvajanje inovativnih pristupa koji su zasnovani na mudrosti autohtonih naroda i harmoničnom suživotu sa prirodom. Ova tema služi kao podsetnik na transformativnu ulogu koju socijalni radnici imaju u pokretanju pozitivnih promena i negovanju zajednica koje napreduju.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom, i Udruženje Sociative i Omladinski savez udruženja OPENS organizovali su događaj koji je podsticaj da se zajednički kroz promene stvara bolja budućnost. Na tribini Povezivanjem u zajednici do sveobuhvatne podrške, učesnici su imali prilike da čuju izlaganja mnogih stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, psihologije i zdravstva na temu umrežavanja i povezivanja u zajednici u prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja. Predstavnica IZ KRUGA VOJVODINA posebno je insistirala na obezbeđivanju dostupnosti postojećih usluga osobama sa različitim vrstama invaliditeta, posebno senzornim invaliditetom.

Na Bazaru usluga koji je organizovan nakon tribine, institucije i organizacije koje rade sa višestruko marginalizovanim grupama promovisale su svoj rad. Članice IZ KRUGA VOJVODINA, Tatjana Stojšić Petković i Olga Vrtunski, delile su promotivne materijale i publikacije i razgovarale sa učesnicima o problemima mladih sa invaliditetom, rodno zasnovanom nasilju i službama podrške koje za ovu kategoriju ljudi postoje u Novom Sadu.  

Razmene iskustava dragoceno je i neophodno na svim nivoima u cilju unapređenja prakse socijalnog rada i politike i informisanja javnosti o postojećim uslugama zaštite u lokalnoj zajednici. Odatle i potreba da se upravo temom povezivanja i umrežavanja u zajednici, kroz organiuzovanje tribine i bazara, obeleži Međunarodni dan socijalnog rada i ukaže na izazove ali i primere dobre prakse u pružanju zaštite.

Share this post