Novinarki Portala o invalidnosti dodeljena nagrada za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju


Tekst novinarke Portala o invalidnosti, Marijane Čanak, Kako institucije štite žene koje su preživele nasilje, nagrađen je posebnom pohvalom i nagradom na ovogodišnjem konkursu Etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju u kategoriji štampani/onlajn medij. Konkurs je organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Programskim odborom Festivala mentalnog zdravlja.

Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju prvi put se dodeljuje ove godine u okviru 6. Festivala mentalnog zdravlja, sa ciljem da promoviše medijsko izveštavanje o nasilju bez senzacionalizma, koje u skladu sa etičkim kodeksom može značajno da doprinese adekvatnom informisanju i edukovanju stanovništva o rodno zasnovanom nasilju i pružanju podrške ženama sa iskustvom nasilja.

U kategoriji štampani/onlajn mediji glavna nagrada pripala je Jovani Gligorijević za rad Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica – Zavera ćutanja koja je dugo trajala, objavljenom u nedeljniku Vreme. U kategoriji tv prilog nagrađena je Ilijana Berber za prilog Viši sud u Novom Sadu: za žrtve nasilja skrin soba, emitovan na prvom programu Televizije Vojvodine. U kategoriji radio prilog nagrađena je redakcija podkasta Reaguj Nezavisnog društva novinara Vojvodine za emisiju Čija je intima.

Dobitnice nagrada i članovi žirija

Članovi žirija bili su: Tamara Srijemac, novinarka, Anne Marie Alves Ćurčić, novinarka, prof. dr Smiljana Milinkov, docentkinja na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Nagrade su dodeljene na onlajn ceremoniji, 23. decembra, na kojoj su organizatori konkursa, članice žirija i nagrađene novinarke govorile o važnosti, standardima i izazovima etičkog i odgovornog izveštavanja o fenomenu rodno zasnovanog nasilja i prijavljenim radovima kao pokazateljima dobre prakse.

– Ovo priznanje podjednako pripada mojim sagovornicama koliko i meni, jer je tekst nastao na njihovu inicijativu, iz njihove potrebe i hrabrosti da progovore o svojim iskustvima. Kada mi se žene obrate sa željom da obelodane svoje priče, obično im kažem da razmisle još jednom, jer kao novinarka ne mogu da im obećam da će prilog zaista proizvesti neku konkretnu promenu, da će im doneti pravdu, niti da će im nadomestiti deo onoga što su izgubile dok su bile izneveravane i trpele poniženja u takozvanim “sistemima podrške”. S druge strane, u našem društvu postoji duga tradicija ćutanja i zataškavanja, koja ne vodi nikud, a ujedno smo u deficitu kad je reč o autentičnim ženskim iskustvima i glasovima. Zato je važno omogućiti im da se čuju. Podjednako je važno da svojim sagovornicama možemo garantovati da će one imati kontrolu nad pričom dok god je pišemo, da neće biti invazivnih pitanja niti eksploatacije njihovog iskustva, da će priča čuvati njihovo dostojansto. U tom procesu, centralno mesto ne pripada meni kao novinarki, nego sagovornicama. Nisam pisala o njima, nego sa njima, kao zagovornica njihovih ljudskih prava, među kojima je i pravo na život bez straha i diskriminacije. Iz pozicije medija, nedopustivo je da tretman u institucijama prihvatimo kao opšte mesto i da ga normalizujemo na bilo koji način. Mediji bi trebalo da doprinesu tome da realno iskustvo svake pojedinačne žene bude važnije od integriteta bilo koje institucije – rekla je Marijana Čanak povodom primanja nagrade.

Share this post