U Bačkoj Topoli održan trening za žene kojima je maternji jezik mađarski


Saradnica IZ KRUGA VOJVODINA, Ankica Dragin, 7. oktobra 2022. godine u prostorijama Udruženja multiple skleroze Mala Bačka u Bačkoj Topoli održala je trening za članice Udruženja kojima je maternji jezik mađarski, u cilju podizanja njihovih kapaciteta i veština za zagovaranje i unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

Trenerica je u prvom delu treninga upoznala učesnice sa radom organizacije IZ KRUGA VOJVODINA, a zatim je govorila o vrstama, modelima i terminologiji invalidnosti, seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena sa invaliditetom i preprekama sa kojima se suočavaju u ostvarivanju ovih prava. U drugom delu treninga sa učesnicama se razgovaralo o javnim akcijama koje žene sa invaliditetom koje govore mađarski jezik mogu da organizuju u Bačkoj Topoli, mapiranju prepreka, lobiranju za svoj prava i izradi plana zagovaračke akcije.

Trenerica je predstavila primere akcija koje su članice Inicijative žena sa invaliditetom za unapređenje seksualnih i reproduktivnih prava u Srbiji realizovale u svojim opštinama. Učesnice su pozvane da se uključe u rad Inicijative kako bi zajedno sa ženama iz drugih opština radile na unapređenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena sa invaliditetom.

Na pitanje da li su seksualna i reproduktivna prava žensko ili muško pitanje učesnice su odgovorile:

To pitanje je zajedničko.

Zato što je u pitanju reprodukcija, a žena je ta koja produžava vrstu, koja rađa, onda je to žensko pitanje. Mada, opet, žena ne može sama napraviti dete, pa je to ipak i žensko i muško pitanje.

Učesnice smatraju da su žene sa invaliditetom izložene velikim pritiscima okoline i da je na njima sva odgovornost ukoliko ne mogu ili ne žele da imaju decu.

Žena je kriva što se rodila kо žensko. Žena je kriva ako ne može da ima decu. Žena je kriva ako ne želi da ima decu. Žena je uvek kriva.

Žene sa invaliditetom su navele ključne prepreke sa kojima se suočavaju prilikom odlaska na ginekološke preglede u Bačkoj Topoli:

Odeljenje ginekologije je odvojeno od Doma zdravlja. Da bi se do njega došlo, potrebno je savladati dosta stepenica. U odnosu na Dom zdravlja koji ima lift, rampu, rukohvate, ginekologija je nepristupačna ženama sa invaliditetom.

Nemamo informaciju o tome da li ginekološko odeljenje ima hidraulični ginekološki sto. Možda i ima, ali mi ne znamo gde se nalazi.

Čak i ako se nabavi hidraulični ginekološki sto, bojimo se da će stajati u nekom podrumu, da se neće koristiti i da žene neće znati da ga imamo. Govorim to iz iskustva u nekim drugim stvarima.

Prepreke u ostvarivanju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom kojima je maternji jezik mađarski biće mapirane u Bačkoj Topoli, dokumentovane i prezentovane relevantnim akterima i široj javnosti, kako bi se oni motivisali da preduzmu akcije za poboljšanje postojećeg stanja.

Trening je održan u okviru projekta Unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena sa invaliditetom kroz povećanje njihovog kapaciteta za zagovaranje i senzibilizaciju zdravstvenih radnika. Projekat se realizuje u saradnji sa Populacionim fondom Ujedninjenih nacija (UNFPA).

Share this post