IZ KRUGA VOJVODINA na konferenciji Pokrajinskog zaštitnika građana


Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe IZ KRUGA VOJVODINA, govorila je na konferenciji Pet godina od početka primene zakona o sprečavanju nasilja u porodici – efekti, izazovi i rešenja, koja je održana 5. decembra 2022. godine u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Konferenciju je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, koji koordinira mrežom Život bez nasilja. Mreža Život bez nasilja svake godine u okviru Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama okuplja sve svoje članice koje se bave pitanjima nasilja u porodici u cilju edukacije, unapređenja rada institucija i razmene iskustava.

Ivana Zelić je u okviru panela Usluge podrške žrtvama nasilja govorila o SOS telefonu kao specijalizovanoj usluzi podrške za žene sa iskustvom nasilja, ulozi ženskih nevladinih organizacija koje pružaju podršku ženama koje su preživele nasilje, principima rada na SOS telefonu, najčešćim razlozima zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje i pristupačnosti usluga podrške ženama sa invaliditetom koje su izložene nasilju.

Ivana Zelić

Konsultantkinje koje rade na SOS telefonu procenjuju stepen ugroženosti i zajedno sa ženom izrađuju bezbednosni plan, informišu o postupanju nadležnih institucija, pružaju savetodavnu podršku i pomoć u razumevanju dinamike nasilja. Žene često ostaju u situaciji nasilja zbog straha, osećaja sramote, zbog toga što nemaju podršku bliskih osoba, zakonske procedure predugo traju, nemaju gde da odu, nemaju dovoljno prihoda, plaše se eskalacije nasilja. Zbog toga je  važno da sve institucije rade koordinisano, jer će jedino na taj način pružiti efikasnu zaštitu – rekla je Ivana Zelić.

Na konferenciji su pored Ivane Zelić govorili: predstavnici Ministarstva pravde Republike Srbije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, pravosudnih organa, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i oragnizacija koje pružaju podršku ženama koje su izložene nasilju.

Panelisti su zaključili da je važno organizovati kontinuirane obuke za stručnjake i stručnjakinje koji pružaju podršku ženama sa iskustvom nasilja, istakli su značaj međusektorke saradnje institucija i nevladinih oragnizacija u cilju unapređenja pružanja podrške i zaštite ženama koje su izložnene nasilju. Panelisti su naglasili i značajnu ulogu medija, koji svojim profesionalnim i etičkim izveštavanjem mogu doprineti edukaciji javnosti o nasilju nad ženama.

Share this post