Udruženje Leptir iz Srebrenice u IZ KRUGA VOJVODINA

Category: Novosti Tags: , ,

Šest članica Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine Leptir iz Srebrenice, Vera Grujičić, Željka Marić Katanić, Izeta Mujanović, Dajana Simić, Vesna Stjepanović i Selena Živković posetile su IZ KRUGA VOJVODINA 13. jula 2023. godine  gde su ih ugostile Svjetlana Timotić, Veronika Mitro i Suzana Beloš.Ovo je druga studijska poseta članica Udruženja Leptir, prvi susret dveju organizacija ostvaren je 8. jula 2021. godine.

Predstavnice IZ KRUGA VOJVODINA su predstavile statistiku usluga pruženih ženama sa i bez invaliditeta izloženim nasilju u prvom polugodišta 2023. godine i upoznale gošće sa trenutnim angažmanom na organizovanju konferencije na temu Zašto su nam potrebne studije invalidnostI za Dan ljudskih prava i pripremnim aktivnostim za neformalni obrazovni programom studija invalidnosti koje će IZ KRGUA VOJVODINA pokrenuti početkom 2024. godine.

Članice Udurženja Leptri su podelile svoje veoma pozitivne utiske iz studijske posete Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Plava ptica u opštini Kula koju su realizovale uz podršku Ekumenske inicijative žena iz Omiša. Članovi Udruženja Plava ptica su gošćama iz Srebrenice predstavili usluge socijalne zaštite koje pružaju – dnevni boravak, stanovanje uz podršku, stacionar, savetovalište za rani razvoj, lični pratilac, pomoć i nega u kući. Pored toga Udruženje Plava Ptica osnovalo je i socijalno preduzeće TH-INK za proizvodnju papirne galanterije u kom zapošljavaju osobe sa invaliditetom i osobe sa mentalnim poteškoćama. Sve članice Udruženja Leptir su ushićene posetom Kuli i Udruženju Plava ptica motivisane su da nešto od viđenog primene u svojoj lokalnoj zajednici.

Gošće iz Srebrenice su predstavnicama iz KRUGA VOJVODINA zatim predstavile Agendu mladih sa invaliditetom iz opština Srebrenica i Bratunac o problemima, potrebama i postignućima sa kojim se susreću u svakodnevnom funkcionisanju koju su izradile u okviru porjetka SOCIETIES2 koji podržava Evropska unija.

Sve prisutne su prihvatile predlog da se naredni susret dvaju udruženja dogodi u Srebrenici, i to još u ovoj godini!

Share this post