Pletenje prstima – radionice četvrtkom

Category: Edukacije, Novosti

U prostorijama organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA (Bulevar vojvode Stepe 67, Novi Sad) započinjemo ciklus dugo najavljivanih radionica PLETENJA PRSTIMA. Prva u nizu radionica zakazana je za četvrtak, 5. februara 2015, s početkom u 16 časova. Radionice su besplatne, a vodi ih Maja Lulić, pedagoškinja i kreativna saradnica …IZ KRUGA – VOJVODINA. Radionice se realizuju uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pojedinačna radionica traje 120 minuta (sa pauzom za čaj i tzv. ženske priče), a predviđeno je da ceo kurs (savladavanja početnog nivoa tehnike pletenja) traje ukupno osam susreta. Radionica je osmišljena za grupu od pet do osam polaznica (8, jer liči na dvostruku petlju). Ako ste raspoložene da budete jedna od njih – javite nam se na office@izkrugavojvodina.org.

Zašto preporučujemo ovu radionicu? Jer ne zahteva ništa osim malo vunice i strpljenja. Dobra je gimnastika za prste. Podstiče stvaralaštvo. U najdoslovnijem smislu – upošljava ruke i smiruje um. Kreativno je i zabavno, ženski. Ne, ništa nalik nekoj Penelopijadi – jer ne čekamo ni na šta, nego (doslovno) držimo radnu nit u svojim rukama. I po Arijadninoj mustri, izvodimo same sebe iz lavirinta (svakodnevne rutine). I zato što je toliko antičkih boginja mudrosti među vrhovnim pletiljama…

Moderna neurološka istraživanja potvrđuju to (mitsko i potisnuto) razumevanje finih veza između veštine pletenja i mentalnog rasta. Eksperimentalno je utvrđeno da vežbanje pokretljivosti mišića šake može da stimuliše mentalne aktivnosti. Ritmička aktivnost pletenja uvodi u stanje smirenosti, angažuje volju za stvaranjem, podstiče produktivnost. Pošto svaka ruka ima svoj zadatak, sinhronizuje se rad obe moždane hemisfere, kao i kontrola očiju nad rukama. Praćenje ispletene niti (petlji i čvorova) analogno je praćenju toka sopstvenih misli. Sve je logički nadovezano jedno na drugo, zar ne? Uz to, svaka savladana veština unosi novu (neophodnu) dozu samopoštovanja.

Svakako, možete ostati kod kuće i pokušati da prebrojavate petlje gledajući neki veb-tutorijal na ovu temu… ali samo do četvrtka. Tad učimo od Maje kako se prave ešarpe, šalovi, kape i drugi modni aksesoari…

_____________________________________________

Maja Lulić (1983), diplomirana pedagoškinja i sertifikovana trenerica asertivnosti. Višegodišnja saradnica i aktivistkinja u nekoliko organizacija za osnaživanje i prava osoba sa invaliditetom. Pohađala mnogobrojne obuke iz oblasti nenasilne komunikacije, emotivne pismenosti i liderstva, kreativnih ručnih radova.

Share this post