Vebinar “Žene sa invaliditetom zanemarene tokom pandemije”

Category: Novosti Tags: ,

Predstavnice …IZ KRUGA – VOJVODINA učestvovale su na vebinaru koji je organizovao Evropski forum za osobe sa invaliditetom (EDF) 19. juna 2020. godine. Na vebinaru se raspravljalo o uticaju pandemije COVID-19 na žene i devojke sa invaliditetom koje trpe nasilje. Vebinar je takođe imao za cilj da ukaže na probleme žena i devojaka sa invaliditetom izloženih nasilju kako bi se osiguralo da oni ne budu zanemareni tokom i posle ove pandemije.

Vebinar je realizovan na pristupačan način za osobe sa invaliditetom, pružajući natpise uživo i tumačenje na znakovnom jeziku. Snimljen je i dostupan je na veb sajtu EDF-a.

Ana Pelaez Narvaez, potpredsednica EDF-a, održala je uvodnu reč i moderirala je vebinar.

Luisa Bosisio Fazzi, članica odbora EDF-a i ženskog odbora EDF-a, predstavila je najnovije  podatke o ženama i devojkma sa invaliditetom u Italiji.

Džoan Majkok, generalna sekretarka Evropskog ženskog lobija, objasnila je čime se sve Evropski ženski pokret bavio od kada je počela pandemija.

Dr Monjurul Kabir, savetnik koordinatora za rodnu ravnopravnost i osobe sa invaliditetom u odeljenje UN WOMEN sistema za koordinaciju UN, govorio je o preporukama vezanim za naredne korake koji će se preduzimati posle ove zdravstvene krize usmerene na žene i devojke sa invaliditetom.

Izabel Kabalero, koordinatorka ženske fondacije CERMI, govorila je o dobrim praksama tokom pandemije COVID-19 i o akcijama usmerenim na žene i devojke sa invaliditetom.

Dr Mare Karu, iz Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost, opisala je šta je Institut radio tokom pandemije COVID-19 u vezi sa ženama i devojkama sa invaliditetom u smislu prikupljanja podataka.

Elisabeth Vajt, iz Odeljenja za rodnu ravnopravnost Evropske komisije, ukratko je objasnila Strategiju rodne ravnopravnosti u EU u vezi sa uticajem pandemije COVID-19 na žene i devojke sa invaliditetom.

Nakon svih prezentacija, bilo je vremena za pitanja i odgovore. Još jedna vebinar o nasilju nad ženama najavljen je za novembar ove godine, ali tačan datum tek treba da se potvrdi.

Share this post