…Iz Kruga – Vojvodina u Francuskom kulturnom centru u Beogradu: Kada je svet stao, one nisu


Psihološkinja Tatjana Stojšić Petković, ispred Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA, učestvovala je na izložbi pod nazivom Kada je svet stao, one nisu u Francuskom kulturnom centru u Beogradu. Izložba je svečano otvorena 8. marta i trajaće do 22. marta 2021. godine, nakon čega će multimedijalna izložba krenuti na turneju po gradovima Srbije.

Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN WOMEN, sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za evropske integracije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Francuskom ambsadom u Beogradu, obeležava Međunarodni dan žena izložbom koja ilustruje tematiku Ženski lideršip: budućnost jednakosti u svetu nakon pandemije kovid-19.

Na izložbi su prikazane umetničke fotografije 10 žena iz cele Srbije koje su ličnim primerom doprinele poboljšanju našeg društva tokom kovid pandemije. Među njima su medicinska sestra, psihološkinja, nastavnica, apotekarka i prodavačica. Fotografija svake žene praćena je audio zapisom o radu i doživljenom iskustvu tokom pandemije: kako su se osećale, koja je bila njihova uloga i na koji način su dale doprinos svojoj zajednici. Autori fotografija i audio priča su Sandra i Igor Mandić, koji su prisutnima predstavili izložbu.

– Jako sam ponosna na sve nas, zadovoljstvo mi je biti deo ove priče. Divan je osećaj kad znate da ono što radite ima svrhu, da vaš rad služi drugima kao podstrek i motivacija. Neće taj smeh izbrisati problem, neće platiti račune, ali će nam pomoći da shvatimo da smo mi tu, da smo živi i da, dok smo živi, zaista možemo mnogo toga da uradimo – kaže Tatjana Stojšić Petković.

Odajući priznanje ženama iz svih sfera života za njihovo profesionalno i lično zalaganje tokom krize, izložba ima za cilj da skrene pažnju na ulogu žena za stvaranje pravednog i prosperitetnog društva. Izložba je takođe podsetnik javnosti na važnost rodne ravnopravnosti i skretanje pažnje na porast broja žena na rukovodećim položajima, jednakost zarada i smanjenje diskriminacije i nasilja prema ženama.

Ambasador Francuske u Srbiji, gospodin Žan – Luj Falkoni, uputio je zahvalnost svim ženama koje su u Srbiji i Francuskoj ostale u prvim redovima odbrane, kada je stanovništvo moralo da se zatvori kako bi se izbeglo širenje virusa, omogućivši celom svetu nastavak normalnog funkcionisanja. Ambasador je posebno istakao činjenicu da ekonomske i društvene posledice zdravstvene krize već sada, a posebno u budućnosti, prete da budu izraženije, te da utiču na porast nasilja nad ženama i devojkama svuda u svetu, bilo da je reč o nasilju u porodici ili o gubitku posla.

Otvaranju izložbe prisustvovale su prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Ministarke su zaključile da je globalna kriza izazvana pandemijom korona virusa pokazala da su žene svih generacija i profesija odlučno podnele deo borbe sa posledicama ozbiljne zdravstvene, privredne i socijalne krize. Lica na izložbi predstavljaju simbol stotina hiljada žena širom Srbije. Ministarke su uputile zahvalnost svima koji su učinili lica ovih žena vidljivijim.

Share this post