Jasna Grizer, saradnica Portala o invalidnosti, nagrađena na konkursu Etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju


U okviru 7. Festivala mentalnog zdravlja Institut za javno zdravlje Vojvodine i OPENS dodelili su nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju. Dodela nagrada održana je u sredu, 19. oktobra, s početkom u 18 časova u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu. Nagrade su dobili novinari iz različitih medijskih kategorija koji su temi pristupili racionalno, bez predrasuda i stigmatizacije. U kategoriji štampani / onlaj medij nagrađena je novinarka Jasna Grizer za tekst Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne, objavljen na Portalu o invalidnosti.

Jasna Grizer

Na konkurs je pristiglo 27 radova. Stručni žiri Instituta za javno zdravlje Vojvodine činile su: dr Milica Lazić, psihološkinja, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i novinarke Jovana Gligorijević i Dragana Prica Kovačević.

 Dodeli nagrada prethodilaje Tribina o etičkom izveštavanju medija o mentalnom zdravlju. Na tribini su učestvovale članice žirija, zajedno sa Draganom Nešin, psihološkinjom i članicom žirija za dodelu nagrade za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju mladih. Moderatorka tribine bila je Tanja Bokun, psihološkinja i članica programskog odbora Festivala mentalnog zdravlja.

Posetioci su imali priliku da dobiju dodatne informacije o tome kako izgleda izveštavati o mentalnom zdravlju i da učestvuju u diskusiji.

O trenutnom stanju u Srbiji koje se tiče izveštavanja o mentalnom zdravlju govori i sama potreba za dodeljivanjem nagrade na ovom polju – rekla je dr Milica Lazić.

Dodala je da se o mentalnom zdravlju često piše u maniru davanja brzih, lakih i banalizovanih saveta, čak i u uslovima velikih kriza. Istakla je da mediji mahom ne vode računa o tome hoće li načinom izveštavanja povrediti osobe sa mentalnim invaliditetom i njihove porodice.

Svetli primeri, kao poslednja kategorija u izveštavanju o mentalnom zdravlju, novinari su koji ukazuju na problem koji pokušavaju da reše, da promene položaj osoba sa mentalnim invaliditetom, nastoje da odgovore na njihove potrebe i teže ka destigmatizaciji i razvoju boljih opštih uslova za njih.

Nagrađeni radovi su radovi edukovanih autorki, koje su govorile o određenom fenomenu u okviru mentalnog zdravlja. Teme su informativnog karaktera, tragaju za načinom na koji osobe sa nevidljivim invaliditetima mogu da pomognu sebi, oslanjajući se, kako na unutrašnje resurse, tako i na druge vidove podrške. Sve teme su uključivale relevantne sagovornike i pomerile su granicu od puke dijagnoze ka poimanju ljudskog iskustva.

– Problem treba posmatrati u širem kontekstu. Mediji smatraju da to nisu aktuelne teme za koje bi čitaoci bili zainteresovani, jer je kod nas najzastupljenije interesovanje za crnu hroniku, senzacionalizam ili šou biznis – rekla je Dragana Prica Kovačević.

Napomenula je da postoji potreba za edukacijom, prevashodno za urednike, jer oni odlučuju da li će nešto biti objavljeno i određuju naslove, a potom i za novinare. Novinari individualno pristupaju ovoj problematici, što je u osnovi pitanje etičkog kodeksa koji nose u sebi.

– Mnoge moje kolege žele da rade kako treba, ali je problem što ne dobijaju prostor koji im je potreban – naglasila je Dragana Prica Kovačević.

Dragana Nešin kaže da se do tekstova koji na dostojanstven, ljudski i etički način prikazuju mentalno zdravlje i namenjeni su mladima neuporedivo teže dolazi nego do senzacionalističkih sadržaja.

– Uticaj na ljude koji čitaju neetičke tekstove može da bude negativan, što se posebno vidi na portalima u vidu osuđujućih i uvredljivih komentara – rekla je.

Članice žirija su se složile da bi trebalo osmisliti edukativni program o etičkom izveštavanju o mentalnom zdravlju, namenjen urednicima, novinarima i studentima žurnlistike. Naglasile su da su se za vrlo kratak vremenski period složile koje autorke će biti nagrađene i da će ove nagrade u budućnosti podstaći novinare da pišu realno, vođeni etičkim načelom.

U okviru kategorije štampani/onlajn mediji žiri je odlučio da dodeli nagradu Jasni Grizer za tekst Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne objavljen na Portalu o invalidnosti.

Žiri naglašava da Portal o invalidnosti od nastanka neguje najviše standarde etičkog izveštavanja, pogotovo o mentalnom zdravlju. Nagrađeni tekst, po izboru više nego osetljive i važne teme koja je u medijima zanemarena, diže koplje još više i predstavlja teško dostižan nivo kvaliteta. Autorka i sama akterka priče, a uspeva da ne pomeša te dve uloge nijednog trenutka.

U okviru iste kategorije nagrađena je Dunja Janković za tekst Kada se šetamo, ja gledam u nebo, objavljen u magazinu Liceulice. Ovaj tekst se posebno izdvojio po tome što obrađuje veoma važnu, često zapostavljenu temu, kao i po načinu na koji je napisan. Novinrka pokazuje izuzetne veštine u približavanju priče čitaocima, usmerene na destigmatizaciju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

U kategoriji TV prilog nagradu je dobila Jovana Kožlović za prilog Mentalno zdravlje sportista: Medalje kao okovi. Novinarka je radila na odgovoran i savestan način, konsultujući trenere, stručnjake, kao i sportistkinju koja deli svoje iskustvo i ohrabruje druge da potraže pomoć – navodi se u obrazloženju žirija. Autorka analizira temu o kojoj se retko priča, a još ređe izveštava.

U kategoriji radio prilog/podkast nagradu je dobila novinarka Jelena Božić za rad Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija emitovan u radijskoj emisiji U kakvoj zemlji želim da živim na Omladinskom radiju (Oradio), Radio televizije Vojvodine. Rad se posebno izdvojio po tome što je novinarka temu mentalnog zdravlja približila slušaocima na način koji ne uključuje patologizaciju, već normalizaciju. Istovremeno, podkast je dinamičan, informativan i koristan, sa raznovrsnim sagovornicima, vođen vrlo profesionalno sa usmerenošću na rešenja problema:

Posebne nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih dobili su:

Petar Klaić za rad Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć, Omladinski radio (Oradio), Radio televizija Vojvodine i Jelena Božić za rad Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija, emitovan u radijskoj emisiji U kakvoj zemlji želim da živim Omladinskom radiju (Oradio), Radio televizije Vojvodine.

Nagradu za kontinuirani rad na temu mentalnog zdravlja dobila je Anđela Andrijević za rad Podsve(s)t: Ep7: Prevencija suicida.

Nakon dodele nagrada organizovana je izložba veb stripova i digitalnih ilustracija pretočenih u viralne forme na društvenim mrežama, kao i tribina sa mladim digitalnim kreatorima pod nazivom Influenseri mentalnog zdravlja.

Share this post