25 godina od osnivanja Pekinške deklaracije: Mi smo generacija za ravnopravnost

Category: Novosti Tags: ,

Predstavnica organizacije … IZ KRUGA – VOJVODINA Svjetlana Timotić, učestvovala je na događaju koji su povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za evropske integracije, Delegacija EU u Srbiji i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN).

Međunarodni dan žena obeležen je 6. marta 2020. godine u Narodnoj biblioteci Srbije u okviru projekta Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, koji finansira Evropska unija. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana žena Mi smo generacija za ravnopravnost, realizuje se u okviru šire globalne UN WOMEN kampanje Generacija za ravnopravnost, kojom se obeležava 25 godina od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforne za akciju.

Deklaracija i platforma su usvojene na Četvrtoj svetskoj konferenciji o ženama, septembra 1995. godine u Pekingu, nakon dekade UN posvećene borbi za ženska ljudska prava. Osnovna ideja Pekinške deklaracije je unapređivanje ciljeva jednakosti, razvoja mira u korist svih žena u svetu i u interesu čovečanstva u celini.

Današnji položaj žena u ključnih 12 oblasti: obrazovanje, zdravstvo, privreda, ljudska prava, mediji, nasilje, oružani sukobi, vlast i odlučivanje, siromaštvo, institucionalni mehanizmi za unapređivanje položaja žena, životna sredina i položaj žena i devojčica, predstavilo je 12 aktivistkinja, profesorica, ministarki, ambasadora, koji se u ovim oblastima bore za rodnu ravnopravnost.   

Nevena Petrušić, redovna profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, Slavica Ðukic Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Jane Knutrud, zamenica norveškog ambasadora, Zorica Mršević, Institut društvenih nauka, Sanja Nikolin, Ženska platforma za razvoj Srbije, Rebeka Fabrici, zamenica britanskog ambasadora, Ljilja Lončar, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Svjetlana Timotić, … IZ KRUGA – VOJVODINA, Nikola Faj, zamenik francuskog ambasadora, Maja Lalić, Silvija Nešić, romska aktivistkinja, predstavili su 12 oblasti Pekinške deklaracije, uz prisustvo više od stotinu gostiju iz vladinog i nevladinog sektora.

Fotografisala: Marija Piroški

Share this post