Miladinka Mijatović o iskustvu radne prakse

Category: Novosti Tags: ,

Organizacija …IZ KRUGA – VOJVODINA je ovog leta bila deo projekta „Trans2Work”, koji mladima s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije omogućava obavljanje radne prakse. Ovaj projekat, podržan i od strane evropskog Programa Erasmus +, teži povećanju konkurentnosti mladih s invaliditetom na tržištu rada po okončanju studija, a prethodili su mu slični projekti koji su se sprovodili još i u Grčkoj, Makedoniji i Sloveniji. Projekat „Trans2Work” omogućava saradnju između 23 balkanska univeziteta i drugih institucija i organizacija voljnih da se uključe u obuku budućih mladih stručnjakinja i stručnjaka tako što će ih tokom njihovih studija primiti na radnu praksu.

Posredstvom Univerziteta u Novom Sadu, u organizaciju …IZ KRUGA – VOJDOVINA u julu je na dvomesečnu praksu došla buduća socijalna radnica Miladinka Mijatović. Miladinka je iz Bijeljine i završava studije na Fakultetu političkih nauka banjalučkog Univerziteta. Zahvaljujući jednomesečnoj praksi tokom treće godine studija, već je imala prilike da se u Centru za socijalni rad u Bijeljini oproba u radu sa socijalno ugroženim grupama. Međutim, boravak u Novom Sadu joj je prva, kako sama kaže, prava stručna, ali i životna praksa:

Dolaskom na ovu radnu praksu po prvi put sam bila u prilici da duže boravim i radim u nekoj drugoj državi, uz to sa koleginicama koje sam upoznala tek svog prvog radnog dana,” odgovara Miladinka na pitanje o razlozima zbog kojih se prijavila za učešće u projektu „Trans2Work”. „Bila je ovo i prilika da steknem jedno novo, po meni važno iskustvo. Prilika da upoznajem ljude, da steknem nove prijatelje.”

Iz iskustva u centru za socijalni rad Miladinka je naučila da zaposleni tamo moraju da rade sa svima: porodicama, decom, ženama, siromašnima, starima, bolesnima. Fokus je na primeni propisa i sprovođenju postupaka kako bi svi koji se centru obrate dobili podršku na koju po zakonu imaju pravo. Organizaciju …IZ KRUGA – VOJVODINA izabrala je jer joj se dopalo što se bavi pružanjem specijalizovanih usluga podrške ženama s invaliditetom koje bi im inače bile jedva dostupne. Miladinki je dvomesečni boravak u Novom Sadu, gde je posetila i druge organizacije koje rade sa marginalizovanim grupama, pomogao da shvati da bi ubuduće najviše volela da se bavi pravima osoba s invaliditetom:

„Pristup u centrima, institucijama je takav da se osobe s invaliditetom najčešće ubrajaju među bolesne. Samim tim su nekako i nevidljve, utope se u masu, a ljudi misle da im je dovoljno samo da imaju pomagala i lekove. Moja cimerka u studentskom domu je devojka s invaliditetom koja koristi skuter. Dok nju nisam upoznala, nisam ni pretpostavljala gde sve i na kolike prepreke nailaze, na primer, osobe koje koriste invalidska kolica ili se otežano kreću. Život sa njima natera te da se zamisliš, da poželiš nešto da uradiš da se stanje promijeni na bolje.”

Uz mentorsku podršku koleginica, Miladinki se tokom boravka na radnoj praksi posebno dopalo to što je imala pristup bibilioteci organizacije. Najviše joj ipak znači to što je o početka bila uključena u aktivnosti u okviru projekata koje sprovodi …IZ KRUGA – VOJVODINA:

Očekivala sam da ću doći negde gde se žene okupljaju i druže, kao što je to slučaj u većini udruženja. Iznenadila sam se kada sam videla kakvim se nesvakidašnjiim temama i aktivnostima vaša organizacija bavi. Teme poput nasilja nad ženama s invaliditetom, njihove seksualnosti i reproduktivnog zdravlja, a i pružanje individualne psihološke podrške ženama su, čini mi se, neuobičajene i retke u radu udruženja osoba s invaliditetom. Pa onda fokus grupe! O tome smo na fakultetu samo učili, a ovde sam imala prilike da učestvujem u njihovoj organizaciji i da vidim kako izgledaju ‘uživo’. Celo moje iskustvo ovde je definitivno prevazišlo moja očekivanja.

Na pitanje o tome šta smatra najvrednijim tokom radne prakse u organizaciji …IZ KRUGA – VOJVODINA, Miladinka ističe pozitivnu, podsticajnu radnu atmosferu i to što se osećala kao deo tima:

Štagod sam želela da pitam, da saznam, bilo je tu, na dohvat ruke. Ne mislim samo na knjige, nego i na koleginice. Vodile ste me svuda sa sobom, ravnopravno, u druge organizacije, da vidim kako funkcioniše sistem. Naučila sam mnogo više nego što sam mislila, ne samo o radu sa osobama s invaliditetom. Naučila sam kako funkcioniše jedna organizacija. Shvatila sam da se ja jednostavno vidim u ovome i da bih, eto, mogla baš ovde da radim, da se bavim ovim pitanjima.”

Po sopstvenim rečima, Miladinka svoju radnu praksu ove nedelje privodi kraju dodatno motivisana da što pre završi fakultet. Za diplomski rad izabraće neku od tema kojima se bavila tokom ovog leta. Pred njom je još jedna godina studija i nada se da će uspeti u svojim zamislima: da u roku diplomira i da nađe posao na kom će raditi sa osobama s invaliditetom. Sudeći po protekla dva meseca saradnje sa Miladinkom, koleginice iz organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA uverene su da hoće.

Tekst pripremila Ankica Dragin

Share this post